Кекс с брашно от лимец и дюли

  • Кекс с брашно от лимец и дюли
    Дата: Снимки: supichka.com
Дата: 19.09.2019 Снимки: supichka.com
Iwoman.bg

Дюлите, тези толкова aроматни плодове, имат своето място в кухнята, но най-често се използват за приготвянето на конфитюр или желе. Днес обаче ще ви покажем как може да приготвите вкусен кекс с дюли.

Необходими продукти:

2 чаени чаши брашно от лимец

1/2 чаена чаша олио

1 1/3 чаена чаша кисело мляко

1 чаена чаша настъргани дюли

2/3 чаена чаша захар

1 чаена лъжица хлебна сода

1 ванилия

1/2 чаена лъжица канела

4 яйца

Начин на приготвяне:

Пресявате брашното. Измивате, обелвате и почиствате дюлите, след което ги настъргвате. Към киселото мляко добавяте содата и разбърквате, за да “шупне”.

Към киселото мляко със содата добавяте захарта и олиото и разбърквате енергично, като може да направите това дори и с вилица, миксер не е необходим. Добавяте ванилията и канелата и малко по малко,при непрекъснато бъркане, добавяте и брашното. Накрая прибавяте и настърганите дюли и отново разбърквате добре, за да се разпределят равномерно в тестото.

Намазвате формата за кекс с мазнина или поставяте в нея хартия за печене, след което изсипвате кексовата смес. Печете кекса с брашно от лимец с дюли в предварително загрята на 180 градуса фурна около 45 минути. Проверите дали кексът е готов, като го бучнете с клечка за зъби, ако по нея не остане нищо, то кексът е изпечен.

Може да го украсите с лесна лимонова глазура, приготвена от лимонов сок и пудра захар, както е приготвен и кексът на снимките. Освен, че ще изглежда по-апетитен, глазурата ще освежи вкуса му.

Източник: supichka.com

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.