Класическа френска рецепта за огретен


Класическа френска рецепта за огретен
Снимка: iStock

Ястието произхожда от Франция и се състои от тънко нарязани картофи в заквасена сметана и чесън, с добавка на индийско орехче.

Необходими продукти за огретен:

1 глава лук

1 килограм картофи

1 цяло индийско орехче, за настъргване

2 скилидки чесън

300 мл заквасена сметана

75 г пармезан

2 пресни дафинови листа

½ връзка пресен розмарин, мащерка и градински чай (10 г)

щипка морска сол и черен пипер

Вижте още: Рибен пай по рецепта на Джейми Оливър

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200 градуса. За да приготвите съставките, обелете и нарежете наполовина лука, а картофите измийте и нарежете на тънки филийки. Поставете картофите и лука в голяма тава за печене и подправете с щипка морска сол и черен пипер.

След това настържете малко индийско орехче и смачкайте необелени скилидки чесън, преди да ги залеете със сметаната за готвене.

Сега настържете на ситно пармезана. Добавете дафинов лист, билки и две супени лъжици зехтин. Всичко се разбърква и се слага във фурната. Налейте 300 мл вряща вода в купата, покрийте добре с фолио и оставете на огъня за пет минути. Отстранете фолиото и отгоре настържете пармезан на ситно. Останалите стръкчета мащерка намажете с олио, поръсете ги отгоре и ги сложете във фурната на горния рафт да се пекат за 30 минути или докато се зачервят и хубаво се запечатат.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама