Рибен пай по рецепта на Джейми Оливър


Рибен пай по рецепта на Джейми Оливър
Снимка: iStock

Наближава Никулден (6 декември), когато по традиция на масата се сервира риба. Днес ще ви покажем една по-интересна рецепта как да я включите в празничното меню. Предлагаме ви да си приготвите рибен пай по рецепта на известния готвач Джейми Оливър.

Необходими продукти за рибния пай:

5 големи картофа

2 големи яйца 

2 големи шепи бейби спанак

1 глава лук

1 морков

зехтин

250 мл сметана за готвене

100 г зряло сирене чедър или пармезан

1 лимон

1 препълнена чаена лъжичка горчица

1 голяма шепа пресен плосък магданоз

450 г филе от треска, пъстърва или сьомга (без кожа, без кости)

1 цяло индийско орехче, за настъргване (по желание)

Вижте още: Печени картофи с чесън от Джейми Оливър

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 220°C.

Обелете и нарежете картофите на кубчета с размери около 2,5 см, след това ги сложете във вряща подсолена вода и ги оставете да врят за 5 минути. Внимателно добавете яйцата в тенджерата и варете още 8 минути, или докато се сварят твърдо, като през това време картофите също трябва да са сварени.

В същото време запарете спанака в гевгир над тенджерата. Това ще отнеме само минута. Когато спанакът е готов, извадете го от гевгира и внимателно изстискайте излишната влага.

Отцедете картофите в гевгир. Извадете яйцата, охладете ги под студена вода, след това ги обелете и нарежете на четвъртинки. 

Обелете и нарежете на ситно лука, след това обелете и нарежете на ситно моркова.

В отделен тиган бавно запържете лука и моркова в малко олио за около 5 минути, след това добавете сметаната и оставете да заври. Свалете от котлона и настържете на ситно 100 г пармезан или чедър, след това изстискайте лимоновия сок и разбъркайте с горчицата. Нарежете на ситно магданоза и го разбъркайте в сметановата смес.

Нарежете рибата на ивици, след това я поставете в тава (най-добре в глинен съд) със спанака и яйцата и разбъркайте заедно, залейте с кремообразния зеленчуков сос.

Сварените картофи трябва да се отцедят и намачкат – добавете малко олио, морска сол, черен пипер и малко индийско орехче (ако използвате). Разпределете върху рибата. 

Поставете във фурната за 25 до 30 минути или докато картофите станат златисти.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама