Класическа рецепта за френска селска торта


Класическа рецепта за френска селска торта
Снимка: cooks-and-bakes.com

Тази торта е любима на много хора, затова ви предлагаме рецептата за нея. Можете да я приготвите както със сладко, така и без - според личните ви предпочитания.

Необходими продукти:

За блатовете:

1 яйце

150 г кристална захар

200 мл прясно мляко

2 с.л. мед

2 ч.л. сода

50 г масло

400 г брашно

За крема:

1,200 кг заквасена сметана или 3 кофички х 400 г

12 равни с.л. кристална захар

300 г смлени орехи

бурканче сладко от боровинки (по желание)

 

Начин на приготвяне:

За да направите блатовете - подгответе сместа за тестото. В по-дълбока тенджерка разбъркайте яйцето и захарта. Добавете меда, содата, прясното мляко и маслото. Сложете на котлона и варете на средна температура около 15-30 минути в зависимост от силата на котлона ви, около 15 минути. От содата сместа увеличава петорно обема си, така че внимавайте да не изкипи. От време на време може да разбърквате. Варете, докато сместа придобие приятен карамелен цвят. Махнете от котлона и изчакайте да поизстине леко. Прибавете брашното и замесете тесто. Разделете на 7 равни по големина топки. За да сте точни при измерването, може да използвате кухненска везна.

От всяка топка разточете кръгла кора с минимална дебелина (максимум 2-3 мм). Работете върху набрашнен плот. За да оформите кръг, използвайте ринг от тава за изпичане и можете да изрежете предварително или след изпичането. Нашият съвет е да изрежете блатовете след изпичането, тъй като при печенето се свиват.

Печете върху хартия или незалепваща тава за около 5-7 минути в предварително загрята фурна на 160 градуса с вентилатор.

За да направите крема - в купа сложете заквасената сметана със захарта. С получения крем намажете обилно между отделните блатове (задължително изстинали след печенето) и поръсете с орехи. Орехите трябва да са смлени на ситно.

Ако искате боровинков вариант, можете да добавите и сладко.

Задължително условие за превъзходния ѝ вкус е да оставите тортата да отлежи и да се напои. Трябва да престои 24 часа в хладилник, а на следващия ден става още по-хубава.

Източник: cooks-and-bakes.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

За жената красотата е по-важна от ума, защото на мъжа му е по-лесно да гледа, отколкото да мисли.

Марлене Дитрих

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама