Крем супа от боб с печен бекон


Крем супа от боб с печен бекон

Бобът е едно от най-характерните ястия за българската кухня, но малко от домакините експериментират с рецептите с бобовите растения. Боб чорба, боб яхния или най-много салата от боб. С тези рецепти се изчерпват вариантите за приготвяне. Човек обаче не трябва да бъде толкова предпазлив и трябва да си позволи да експериментира. Рецептата за крем супа от зрял боб с печен бекон дава един нов поглед към рецептите с боб. Макар да съдържа само класически продукти и подправки, вкусът на тази крем супа е различен и интересен.

Необходими продукти:

1 чаена чаша боб

1 брой моркови

1 глава лук

250 мл прясно мляко

30 грама краве масло

50 грама  бекон

Начин на приготвяне:

Процедурата за подготовка на боба за варене е ясна: стои една нощ в студена вода, после първата вода при завирането се изхвърля. След това бобът се вари без сол докато съвсем омекне.

След като бобът е почти сварен, се добавят почистеният и нарязан на големи парчета морков и почистеният лук. Варят се със сол до тяхното омекване.

Сварените боб, морков и лук се пасират с пасатор или кухненски робот до получаване на хомогенна гладка смес. След което към тях се добавя прясното мляко и кравето масло и отново се разбива. Сместа се връща за 3-4 минути на котлона, за да заври отново. Ако крем супата ви се стори твърде гъста и прилича повече на пюре от боб, отколкото на крем супа от боб, то можете да я разредите с малко вода или пък още малко прясно мляко до получаване на желаната гъстота. След това вашата супа от боб е готова, остава само да се добави и печеният бекон.

Подготовка на печения бекон:

Нарязаният на много тънки ивици бекон се пече или на фурна, или на тиган. Ако го приготвяте в тиган, то не добавяте никаква мазнина, а просто изсипвате бекона в нагорещения тиган и разбърквате. За 2-3 минутки е готов и може да бъде добавен към супата. Някои домакини ползват и мазнина при приготвянето на бекона, но така той става много мазен.

Крем супата от зрял боб може да се гарнира и с хрупкави крутони. Рецептата за крутоните е много лесна. Нужни са ви 1-2 филийки хляб, нарязани на малки кубчета, които след като поръсите със сол и подправки изпичате на 5 минути във фурната или запържвате в горещо олио.

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Тъгата е ремонтът на душата. Понякога трябва да се сринеш до основи, за да се изградиш отново.

М. Авелок

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама