Кюфетета по цариградски


Кюфетета по цариградски
Снимка: supichka.com

Рецептата за кюфтета по цариградски е една от класическите рецепти от българската национална кухня. Съчетанието на двата компонента на това ястие - картофеното пюре и пържените кюфтенца е изключително сполучливо.

Необходими продукти:

за кюфтета:

500 грама кайма

1 яйце

1 филия сух хляб

1 глава лук

1/2 чаена лъжица чубрица

1/4 чаена лъжица черен пипер

4 супени лъжици брашно

1/2 чаена чаша олио

За картофеното пюре:

800 грама картофи

50 грама краве масло

100 мл прясно мляко

Начин на приготвяне:

Каймата е най-добре да бъде смес - свинска и телешка. Към нея добавяте яйцето, нарязания на ситно лук, накиснатата и отцедена от водата филия хляб, 1 чаена лъжица сол, както и чубрицата. Омесете добре, за да се овкуси.

Картофите варите до пълно сваряване - когато бучнете с вилица, тя трябва да влиза спокойно в картофа. Отцеждате от водата и още докато са топли картофите ги обелвате. Поставяте ги в купа, добавяте маслото, нарязано на кубчета, а също прясното мляко и една чаена лъжица сол. С помощта на преса за картофи ги намачквате, докато получите пюре с желаната от вас консистенция. След като картофеното пюре е готово, го покривате с капак, за да не изстине.

Оформяте кюфтенцата с намазнени ръце с размер малко по-голям от орех, след което ги оваляйте в брашно. В тиган сгорещете олиото и ги изпържете от всички страни. Готовите кюфтенца поставете в чиния, в която сте сложили домакинска хартия, за да се отцедят от ненужната мазнина.

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Колко нечестно! Само едно здраве и толкова много болести!

Виктор Шлихтер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама