Лесно и вкусно: Тиквен пай в бурканче


Лесно и вкусно: Тиквен пай в бурканче
Снимка: iStock

Тези тиквени пайове в бурканчета предлагат цялото кремообразно богатство на класическия десерт, без да е необходима фурна. Всяка отделна порция е на пластове  - натрошени бисквитки, домашен крем и сметана за перфектната смесица от текстури. Този лесен есенен десерт без печене гарантирано ще ви впечатли.

Още: Лесно и бързо: Рецепта за рачел

Необходими продукти за тиквените пайове в бурканчета:

за крема:

5 големи жълтъка, на стайна температура

3 и 1/2 супени лъжици (30 г) царевично нишесте

1 и 2/3 чаши (400 мл) пълномаслено прясно мляко (не използвайте нискомаслено или ядково)

2/3 чаша (140 г) кафява кристална захар

2 супени лъжици (30 г) масло, омекнало до стайна температура

1 чаша (230 г) консервирано тиквено пюре (може да използвате и предварително сварена тиква, която след това е пасирана)

1 чаена лъжичка чист екстракт от ванилия или паста от ванилия

1 и 1/4 чаени лъжички купена или домашно приготвена подправка за тиквен пай (смляна канела, смлян джинджифил, смляно индийско орехче и смлян карамфил)

щипка сол (по-малко от 1/8 чаена лъжичка)

за блата:

джинджифилови бисквитки (около 190 г)

1 супена лъжица масло

1 чаена лъжичка захар

за битата сметана:

1 чаша (240 мл) течна сладкарска сметана, студена

2 чаени лъжици кафява кристална захар

1/2 чаена лъжичка чист екстракт от ванилия или паста от ванилия

1/2 чаена лъжичка подправка за тиквен пай 

Още: С вкус на есен: Смути "Тиквен пай"

Начин на приготвяне:

Приготвяне на крема: В голяма термоустойчива купа разбийте жълтъците и царевичното нишесте с вилица. Може да изглежда, че не се получава всичко (в началото ще е сухо), но продължете да разбърквате, докато сместа се сгъсти и се комбинира. Ако изобщо не се получава, добавете няколко капки от прясното мляко, за да се смеси добре. Оставете настрана.

Смесете прясното мляко и захарта в средно голяма тенджера на среден огън. Бъркайте, докато захарта се разтвори, след което оставете да заври. Ако имате термометър с незабавно отчитане, температурата трябва да достигне 99°C. Свалете от котлона. Изсипете топлата смес от мляко и захар на бавна и постоянна струя към сместа от жълтъци и царевично нишесте, като разбърквате през цялото време. След като всичко се смеси, добавете тиквата и разбийте с тел. Изсипете сместа обратно в тенджерата през цедка, за да отстраните евентуално образувалите се твърди частици от жълтъка по време на затоплянето. Използвайте шпатула или гърба на лъжица, за да притиснете внимателно останалата тиква през цедката.

Върнете тенджерата на среден огън и бъркайте непрекъснато, докато сместа се сгъсти до консистенция, подобна на пудинг. Това обикновено отнема около 5 минути. (За по-точен тест, е готово, когато температурата достигне 85–88°C.) Свалете от котлона. Разбъркайте маслото, ванилията, подправката за тиквен пай и щипка сол.

Прехвърлете крема в термоустойчива купа и поставете парче прозрачно фолио директно върху повърхността му, за да предотвратите образуването на коричка. Оставете да се охлади на стайна температура за 10 минути, след което поставете купата в хладилника. Охладете в хладилник за поне 3 часа и до 2 дни. Получават се около 3 чаши, около 720 г. След охлаждане, кремът е доста гъст; разбъркайте го, за да се изглади отново, преди да го използвате.

Междувременно пригответе блата: Поставете джинджифиловите бисквити в торбичка с цип и ги намачкайте с точилка, докато получите малки трохи с няколко по-големи парченца. Разтопете маслото с кафявата захар на средно слаб огън. Добавете трохите от бисквитки и бъркайте с дървена лъжица, докато леко се запекат, около 3 минути. Свалете от котлона и оставете да се охладят напълно.

Приготвяне на сметаната с подправки: В голяма купа, използвайки ръчен или стационарен миксер, разбийте течната сметана, захарта, екстракта от ванилия и подправката за тиквен пай на средно-висока скорост, докато се образуват средни върхове, около 3 минути. Ако случайно пребиете сметаната и тя изглежда тежка, добавете още малко студена течна сметана и я разбъркайте внимателно на ръка с шпатула, докато се изглади.

Сглобяване и сервиране: С лъжица сложете 1/4 чаша (около 30 г) от натрошените бисквити във всяко бурканче. С лъжица прибавете 1/2 чаша (около 120 г) от тиквения крем. С шприц украсете със сметаната. По желание гарнирайте, като поръсите с подправка за тиквен пай или натрошени бисквитки.

Сервирайте веднага или покрийте леко бурканите и охладете до 2 дни.

Още: Рапсодия на сетивата: Тиквени палачинки

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички