Най-вкусната домашна лютеница


Най-вкусната домашна лютеница
Снимка: supichka.com

Любима на малки и големи, лютеницата има вкус на весело детство на село, при баба и дядо. Днес ще ви представим една уникална рецепта.

Необходими продукти:

червени чушки - 20 кг

домати - 10 кг

патладжани - 5 кг

моркови - 3 кг

люти чушлета - 4 - 5 бр.

черен пипер - 1 пакетче, смлян

кимион - 1 пакетче, смлян

чубрица - 2 с.л., ронена

олио - 1 бутилка

захар - 200 г

сол на вкус

Начин на приготвяне:

Доматите се обелват и мелят с машинка за мелене на месо. Изсипват се в голям бакърен казан (тенджера, тава или друго), слагат се на не много силен огън и започва дълго и непрекъснато бъркане, за да не загори пюрето.

В началото сместа е рядка и се бърка по-бавно, но колкото повече извира и се сгъстява доматеното пюре, толкова по-бързо и внимателно се разбърква, преминавайки с бъркалката по цялото дъно на съда, за да не загори някъде.

Чушките се изпичат и се нареждат в затворен с капак съд или в найлонов чувал, за да се задушат, след което се обелват и почистват от дръжките и семената. Оставят се за 1-2 часа в голям съд или тава под наклон, за да се изцедят. След това се мелят с месомелачката.

Патладжаните се изпичат, след като изстинат, се обелват, нарязват на парчета, посоляват и оставят да се отцедят за 2 часа и след това се смилят.

Морковите се почистват, обелват, сваряват в съд с подсолена вода и също се мелят.

Смлените чушки, патладжани и моркови се прибавят внимателно в казана при доматите при непрекъснато и продължително бъркане. Внимавайте, защото лютеницата в един момент започва много да пръска, затова ползвайте голяма дървена бъркалка с дълга дръжка, носете дрехи с дълги ръкави и крачоли, както и престилка.

След като лютеницата остане наполовина, се прибавят нарязаните на ситно люти чушлета, олиото (на тънка струйка при непрекъснато бъркане), сол, захар и подправките - чубрица, кимион и черен пипер. Добавяйте по малко и опитвайте на вкус, за да може да добавяте още, ако не ви е достатъчно овкусено.

Лютеницата се вари на бавен огън, докато бъркалката не започне да оставя отчетливи пътечки по дъното на съда. Отмества се от огъня, изчаква се малко да поизстине и се пълнят бурканчетата, запечатват се с предварително изварените капачки и се варят в съд с постлан парцал или кърпа на дъното, като водата трябва да облива поне два пръста над бурканите. След завирането под ключ на водата се засичат около 15-20 минути и се дърпа казанът от огъня.

Бурканчетата се изваждат и обръщат с капачките надолу, докато изстинат.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама