Невероятно пухкав сладкиш с прясно мляко


Невероятно пухкав сладкиш с прясно мляко
Снимка: iStock

Този възхитителен сладкиш с горещо мляко е рецепта, която преплита топлината на традицията и простата радост от домашното печене.

Необходими продукти за кекса с горещо с мляко:

200 мл топла вода

200 мл топло мляко

10 грама суха мая

2 супени лъжици захар

100 мл слънчогледово масло

1 чаена лъжичка сол

720 грама пшенично брашно

масло, за намазване 

1 яйце, разбито, за намазване

Вижте още: Този сладкиш от стар хляб ще ви вземе ума

Начин на приготвяне:

В голяма купа смесете топлата вода, топлото мляко и захарта. Поръсете сухата мая върху сместа и я оставете да престои около 5-10 минути, или докато стане на пяна. Тази стъпка активира маята, като гарантира, че ще имате бухнал сладкиш.

Към сместа с мая добавете слънчогледовото олио и солта, като разбъркате внимателно, за да се смеси. Постепенно добавете пшеничното брашно, като бъркате непрекъснато, докато се оформи меко тесто. Може да се наложи леко да коригирате количеството брашно в зависимост от консистенцията на тестото.

Извадете тестото върху набрашнена повърхност и го месете около 10 минути или докато стане гладко и еластично. Този процес развива глутена в брашното, придавайки на вашия сладкиш възхитителната текстура.

Намажете леко чиста купа с малко масло и поставете тестото вътре. Покрийте купата с чиста кухненска кърпа и оставете тестото да втаса на топло място без течения за около 1 час или докато удвои обема си.

Вижте още: Класика: Рецепта за сладкиша Жадната монахиня

След като тестото е втасало, леко го пробийте надолу, за да освободи всички въздушни мехурчета. Прехвърлете тестото в намазана с масло форма, като го разпределите равномерно по дъното и нагоре по стените. Покрийте го отново и го оставете да втаса още 30 минути.

Докато тестото втасва за втори път, загрейте фурната до 180°C.

Точно преди печене намажете внимателно горната част на тестото с разбитото яйце. Това ще придаде на вашия сладкиш красив златист цвят и лъскав завършек.

Поставете тавичката в предварително загрятата фурна и печете около 25-30 минути, или докато коричката стане златистокафява.

Оставете сладкиша с горещо мляко да се охлади леко, преди да го нарежете. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Най-красивият грим за една жена е страстта.

Ив Сен Лоран

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама