Невъзможен кейк


Невъзможен кейк

Един много интересен сладкиш - Impossible Сake, т.е Невъзможен кейк или още наричан "Невъзможен флан". Защо носи това необичайно име и защо е интересен? Причината е, че когато човек прочете рецептата, решава, че това просто не може да се получи. После, когато размисли, решава, че ще стане, даже е логично да се получи, но все пак до самия край не е много сигурен.

Необходими продукти:

За кейка:

100 грама черен шоколад (съдържание на какао над 50 %)

150 гр масло

3 яйца

150 гр захар

100 гр брашно

25 гр какао

1 ч.л. бакпулвер

За флана (яйчения крем):

400 мл прясно мляко

400 гр кондензирано, подсладено мляко

200 гр крема сирене (тип "Филаделфия")

4 яйца

1 ампула течна ванилия

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 160 градуса. Намажете дълбока кейкова форма с дупка в средата с мазнина по дъното и стените. Подгответе си подходящ по-голям съд, който ще напълните с вода до половина, защото сладкишът се пече на водна баня.

Разтопете заедно шоколада и маслото в микровълновата фурна или в тенджерка на котлона и ги оставете настрана.

В дълбока купа разбийте яйцата и захарта, докато побелеят и сместа стане кремообразна. Добавете шоколадовата смес (не трябва да е гореща) и разбъркайте, докато се смесят. Смесете пресятото брашно, какаото и бакпулвера. Прибавете ги към яйчената смес и разбъркайте с дървена лъжица, докато брашното се поеме.

В друга купа сложете кондензираното мляко, прясното мляко, ванилията, яйцата и крема сиренето. Разбъркайте с миксера на ниски обороти за кратко, само докато се смесят до еднородна консистенция.

Изсипете кейковата смес в подготвената и намазана с мазнина форма, а върху нея внимателно налейте течната смес. Покрийте хлабаво формата отгоре с фолио за печене.

Сладкишът се пече на 160 градуса, на водна баня. За целта сложете кейковата форма в друг съд с по-голям диаметър, който сте напълнили до 3/4 с топла вода (задължително е водата да е топла). Водата трябва да стига горе-долу до половината на кейковата форма.

Печете сладкиша докато дървено шишче, забодено в него, излезе без полепнали трохи. В рецептата е указано, че печенето трае около 1 час, но на мен ми отне 1 час и 20 минути, като последните 20 минути пекох без фолиото отгоре.

Кейковата форма се изважда от съда с водата и сладкишът се оставя да изстине, така както е във формата. С топъл нож се минава по ръбовете на формата, за да се освободи сладкишът от стените, след което се поставя чиния с дъното нагоре върху формата и сладкишът се обръща внимателно върху чинията. Това изисква известна сръчност и повишено внимание, за да излезе сладкишът безпроблемно цял. В процеса на печене слоевете са си разменили местата, на дъното е слязъл кремът, а горе се е качил кейкът, така при обръщане на формата в чинията получавате двуслоен сладкиш - долу с вкусен, сочен шоколадов блат, а горе - нежен яйчен крем.

Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама