Обредната питка за Петльовден - ще си оближете пръстите


Обредната питка за Петльовден - ще си оближете пръстите
Снимка: iStock

40 дни след раждането на Иисус Христос, света Дева Мария донесла Младенеца в йерусалимския храм, според Мойсеевия закон, който заповядвал всяко първородно от мъжки пол да бъде посвещавано или представяно на Бога. Това било установено за спомен от избавянето на израелските първородни от смъртта, която поразила всички египетски първородни от човек до добитък.

Затова всеки един новородил се като притежание  на Господ бил длъжен с определена от закона цена да бъде откупен. След навършване на 40 дена от раждането, първородната майка принасяла в жертва на Бога агне. Ако майката била бедна, принасяла гургулица или два гълъба.  На този ден именици са Симеон, Симеонка, Симона. В народния календар денят е известен като Зимен Симеоновден, но и другото не по-малко популряно име е Петльовден.

На този празник се отбелязва оцеляването, съхранението и непобедимата мъжка сила. На него народът ни отдава чест и възхвала на мъжката челяд, на която се е крепяло семейството и мира. Празнично облечени момчета излизали насред селото и през целия ден били в центъра на вниманието. Знаейки този български обичай, по време на турското робство, еничарите минавали точно на този ден и отвеждали в еничарския корпус най-хубавите и най-здравите момчета. Домовете са огласявали от плач, проливали се сълзи и кръв. От която къща вземали момче, турците поставяли кървав знак на портата. Ето защо тази жестока традиция е наречена кръвен данък. Намерили се обаче умни жени, които откъсвали главите на петли и с кръвта рисували по вратниците зловещия знак.

Еничарите, като го видели, си отивали с убеждението, че други преди тях са минали и са взели живия данък. Колко време са били заблуждавани с тази хитрост не се знае, но празникът продължил под друго име - Петльовден. Съдържанието обаче не се променило: пак мъжката челяд се изкъпвала, обличала нови дрехи и се събирала за песни и разкази за мъжки подвизи. Но вече не на мегдана, а в мази и соби.

Вижте още: Рецепти за трапезата на Петльовден

Традиционната храна за празника са така наречените тиганици, кравайчета, зелник и невероятната обредна питка, за която ще видите рецептата тук:

Необходими продукти:

1 яйце

2 белтъка

200 мл прясно мляко

100 мл минерална вода

100 мл олио

1 ч.л. захар

2 ч.л. сол

40 г прясна мая

650 г брашно

За плънка:

100 г (меко) масло

1 жълтък

2 с.л. заквасена сметана

За намазване на питката:

1 жълтък

2 с.л. олио

семена: слънчогледово семе, маково семе, сусам

Начин на приготвяне:

Пресявате брашното, добавяте солта в него и разбърквате. Към тях прибавяте разбитите яйце, белтъци и олиото. Затопляте леко смесените мляко, вода и захар, разтворете маята в тях. Замесвате меко тесто и оставяте да удвои обема си. Примесвате тестото още веднъж и отново оставяте да удвои обема си. Премесвате отново и изрязвате малка част от него, оформяте на топче и оставяте настрани, то ще ни послужи за среда на питката. Останалото тесто разделяте на две равни части. Всяка част, разточвате на правоъгълна кора дълга колкото обиколката на тавата. Намажете ги с предварително смесените меко масло, жълтък и сметана, навийте ги на руло. В намазана с меко масло тава 28 см, поставяте първото руло в кръг и съединете двата края. Второто руло поставяте по същия начин но от вътрешната страна на първото. Вътрешното руло разрязвате, но не до край, с помощта на ножица на ленти с ширина 1 см. Усуквате леко (на 45 градуса) лентичките в една посока върху първото руло в кръг. Оформяте оставеното топче и поставяте в средата. Оставяте за около 30 минути да втасва. Намажете я с разбитите жълтък и олио и поръсете със семената. Печете в предварително нагрята фурна на 180 градуса до готовност.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

В крайна сметка, сезоните се менят. Също така и градовете. Хора идват и си тръгват от живота ти. Но е много приятно да знаеш, че тези, които обичаш, винаги са в сърцето ти.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама