От тефтера на баба: Гьозлеме със сирене


От тефтера на баба: Гьозлеме със сирене
Снимка: iStock

Гьозлемето (или гюзлеми) е вкусна тестена закуска, чиито корени могат да се проследят до Турция. Разбира се, у нас също е широко разпространено от векове, а бабите ни са трансформирали рецептите през годините. Ето как да направите вкусно гьозлеме с плънка от сирене.

Необходими продукти:

Брашно - 800 гр

Сирене - 250 гр

Кисело мляко- 250 мл

Прясно мляко - 150 мл

Вода - 100 мл

Сода бикарбонат - 1 ч.л.

Олио - 2 с.л.

Сол - 1 ч.л.

Захар - 1 ч.л.

Мас - 10 - 12 с.л.

Начин на приготвяне:

Разтворете содата в киселото мляко, а след това добавете прясното мляко, водата, олиото, солта, захарта. Разбъркайте. Прибавете пресятото брашно и замесете средно меко тесто, което да оставите да почива за 1 час. Тестото се разделя на 6 топки.

От всяка топка се разточва кора. Намажете с мас и поръсете с натрошено сирене. Навийте на руло, усуквайки леко, а след това и на охлювче. След това разточете с точилка – горе-долу до дебелина 5 мм.

Гьозлеметата се пекат в сач традиционно, но и във фурна ще се получи същия резултат.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

По-скоро бих се доверил на женския инстинкт, отколкото на мъжкия разум.

Станли Болдуин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама