С настъпването на лятото и затоплянето на времето някак естествено започват да ни се прияждат по-леки храни, повече свежи плодове и зеленчуци. Това е идеалното време да започнем да приготвяме по-лесни и бързи ястия за цялото семейство, а то няма как и да е различно, защото, когато е светло до късно, предпочитаме да прекарваме вечерите си навън, а времето в кухнята става особено ограничено. Именно затова днес ще ви предложим една много бърза бабина рецепта за лятна манджа, която освен много вкусна, е и много бюджетна, защото за приготвянето ѝ са ни нужни само сезонни зеленчуци от градината.
Лятната манджа на баба
Необходими продукти:
- 4 домата
- 2 глави лук
- 2 бр. тиквички
- 4 червени чушки
- 1 с. л. брашно
- 1 ч. л. червен пипер
- сол
- щипка захар
- черен пипер
Начин на приготвяне:
Първо се започва с подготовката на зеленчуците. Почистете и нарежете чушките и лука, а през това време загрейте малко мазнина в тенджера, в която нарязаните зеленчуци се задушават, докато омекнат. Междувременно нарежете доматите и тиквичките на кубчета и ги добавете към вече омекналите чушки. Разбъркайте добре зеленчуците и им добавете малко вода. Оставете ги да покъкрят за 20 минути на котлона, като е важно да не забравяте да ги разбърквате от време на време.
След това добавете и подправките към ястието и го оставете на котлона за още 5 минути. Ако ви се струва, че гозбата не е станала достатъчно гъста, смесете 1 с. л лъжица брашно с много малко вода – целта е да стане рядка каша и я изсипете в тенджерата. Разбъркайте добре и оставете още няколко минути на котлона, докато манджата се сгъсти достатъчно.