От тефтера на баба: Мусака "Витоша"


От тефтера на баба: Мусака "Витоша"
Снимка: iStock

Необходими продукти:

400 грама картофи

300 грама спанак

100 грама ориз

3 домата

2 яйца

50 мл прясно мляко

лъжица брашно

малко олио

сол и червен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Обелете картофите и ги нарежете на кръгове, които не трябва да са нито много тънки, нито много дебели.

Загрейте малко олио в тигана. След загряване на мазнината сложете част от картофите в тигана. Парчетата не трябва да са едно върху друго. Картофите не се пържат до получаването на коричка! Пържете ги около минута от всяка страна. Извадете ги с помощта на решетъчна лъжица.

Измийте и почистете спанака. Нарежете го и след това го задушете за около 5-10 минути.

Задушете и ориза до полуомекване. Не го оставяйте на котлона до постигане на пълна готовност. Ако желаете може да го задушите заедно със спанака.

Нарежете доматите на кръгчета.

Намажете с олио дъното на тавата, в която ще печете мусаката.

Сложете пласт от задушените картофи. Отгоре сложете пласт домати. Сложете малко ориз, а след това и спанак. Отново сложете пласт картофи и спазвайте същата последователност при прибавянето на останалите продукти. Най-горният пласт от мусаката трябва да приключи с картофи. Поръсете със сол и малко червен пипер.

Пригответе заливката - разбийте яйцето, добавете млякото към него, а след това и брашното, което преди това може да запечете за около минута на котлона.

Печете мусаката за около 30-40 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Добър апетит!

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама
Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама