От тефтера на баба: Пухкава питка със сирене и кашкавал


От тефтера на баба: Пухкава питка със сирене и кашкавал
Снимка: iStock

Няма нищо по-уютно, предразполагащо и вкусно от топла, домашно приготвена питка. Ако искате да пробвате една по-пищна рецепта, с кашкавал и сирене, ето от какво имате нужда.

Необходими продукти:

половин кг брашно

пакетче суха мая

вода - 100 мл

чаена чаша прясно мляко

кисело мляко - 50 грама

сирене - 200 грама

кашкавал - 100 грама

масло - 1 супена лъжица

захар - 1 чаена лъжичка

сол - половин чаена лъжичка

чубрица - 1 чаена лъжичка

2 жълтъка за намазване

сусамово или маково семе за поръсване

Начин на приготвяне:

Затоплете леко водата. Разтворете маята в нея. Прибавете захарта и малко брашно. Целта е да се получи рядка кашичка. Оставете сместа на топло за около 10 минути, докато шупне.

Пресейте брашното и прибавете солта към него.

Направете кладенче в него. Изсипете сместа с маята. След това добавете млякото. Омесете меко и еластично тесто. Оставете го на топло, докато втаса.

Разточете тестото във формата на голям правоъгълник.

Поръсете го с настъргания кашкавал, натрошеното сирене и чубрицата.

Завийте го на руло. Нарежете го на дебели филии. От всяка филия оформете по една топка.

Подредете оформените топки в предварително намаслена тава. Оставете питката да втаса.

Разбийте жълтъците и с получената смес намажете втасалата питка.

Разтопете маслото и залейте с него питката. Поръсете я със сусамено или маково семе. Печете около 30-40 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама
Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама