Портокалова панакота с шоколад


Портокалова панакота с шоколад

Предлагаме ви този лек и вкусен десерт.

Необходими продукти:

500 мл течна неподсладена животинска сметана

100 мл прясно мляко

120 мл прясно изцеден портокалов сок

80 гр захар

1 ампула ванилова есенция

1 ч.л. настъргана портокалова кора

1 пакетче (10 гр) желатин на прах

около 60 гр черен шоколад

350-400 мл прясно изцеден портокалов сок

4-5 с.л. захар

2 равни ч.л. желатин на прах

Начин на приготвяне: 

Прецедете прясно изцедения портокалов сок през цедка.

Сложете сметаната, прясното мляко и захарта в тенджера и ги загрейте на котлона при периодично разбъркване. Използвайте котлона на средна степен, като сместа не трябва да завира, а само да се силно да се загрее и захарта да се разтопи. Оттеглете от котлона, добавете портокаловия сок, портокаловата кора, ванилията и разбъркайте.

Залейте желатина с 60 мл студена вода, когато набъбне го сложете на водна баня и бъркайте докато се разтвори.

Прибавете разтворения желатин, към сметановата смес и разбъркайте добре.

Изсипете сместа в приготвени предварително чашки (купички). Това количество стига за 6-7 купички с вместимост около 120-125 мл. Оставете място и за портокаловото желе, което ще се добавя после.

Разтопете шоколада на водна баня или в микровълновата печка. С лъжичка сипете от разтопения шоколад в чашките. С помоща на дървено шишче внимателно разбъркайте, така че да се образуват кафяви фигури вътре в бялата смес.

Сложете купичките в хладилник, за да стегнат. Отнема около 3-4 часа.

За да приготвите портокаловото желе:

Прецедете 400 мл прясно изцеден портокалов сок.

Сложете го в тенджерка на котлона заедно със захарта и го загрейте. Когато сместта стане почти гореща, оттеглете от котлона, прибавете желатина и бъркайте енергично докато се разтвори (аз разбърквам с телена бъркалка).

Когато сместа изстине. налейте от нея във всяка от купичките върху вече стегналата панакота и върнете в хладилника, за да стегне и портокаловото желе.

Можете да сервирате в чашките или да обърнете панакотата в чиния. Ако искате да я обърнете в чиния - по-лесно ще стане, ако натопите чашката за малко в топла вода и после я обърнете в чинията или ако внимателно с остър нож отделите панакотата от съдинката, оставите я малко на стайна температура и после я обърнете в чинийка и сервирате.

Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Не приемайте себе си твърде сериозно. Знайте кога да се присмеете на себе си.

Холи Бери

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама