През празничния сезон често приготвяме ароматни сладки, които си хапваме с удоволствие. Разбира се, децата оставят и на Дядо Коледа, за да му благодарят за хубавите подаръци, които им е оставил под елхата. Ако тази година се чудите какви сладки да изпечете, по-долу ще намерите 4 изпитани рецепти.
Още: Протеинови сладки с фъстъчено масло
Меденки с бяла глазура
Необходими продукти:
450 г брашно
250 г захар
120 мл вода
150 г мед
1 яйце
1 с.л. олио
1 ч.л. сода
щипка амонячна сода
1 пакетче ванилена захар
за глазурата:
100 г пудра захар
30 мл вода
Начин на приготвяне:
В купа сипваме захарта, заливаме с гореща вода, разбъркваме, докато се стопи и бързо прибавяме меда, разбитото яйце, олиото и двете соди. Ароматизираме с ванилията. Добавяме по малко брашното и месим, докато получим гладко и стегнато тесто.
Разточваме го на кора с дебелина около 5 мм и изрязваме фигурки по желание. Намазваме тавичка за печене с олио и поръсваме с брашно. Нареждаме сладките и ги слагаме да се пекат в предварително загрята на 220 градуса фурна. Готовите меденки трябва да имат шуплеста повърхност. Оставяме ги да изстинат и през това време приготвяме глазурата от пудрата захар и водата. Варим на бавен огън и внимаваме да не стане много гъста. Нанасяме глазурата върху меденките и оставяме да изсъхнат.
Джинджифилови сладки БЕЗ захар
Необходими продукти:
За сладките:
2 1/2 ч.ч. фино смляно бадемово брашно, плюс още за поръсване
1/4 ч.ч фино смляно кокосово брашно
1 с.л. смлян джинджифил
1 с.л. смляна канела
3/4 ч.л. смлян карамфил
1/2 ч.ч. прясно настъргано индийско орехче
1/2 ч.ч. сода бикарбонат
1/4 ч.л. сол
3/4 ч.ч. масло, омекнало
1/3 ч.ч. гранулиран подсладител
За глазурата:
1 ч.ч. подсладител
2 с.л. меренг на прах
1 с.л. пресен лимонов сок
Начин на приготвяне:
В голяма купа разбийте бадемовото брашно, кокосовото брашно, джинджифила, канелата, карамфила, индийското орехче, содата за хляб и солта. В друга голяма купа разбийте маслото и гранулирания подсладител, докато станат леки и пухкави, около 2 минути. Добавете сухите съставки към маслената смес и разбийте, за да се комбинират.
Увийте тестото в прозрачно фолио и охладете за поне 1 час или до една нощ.
Загрейте фурната до 180 градуса. Постелете два листа с хартия за печене.
Разточете тестото между два листа пергаментова хартия. Поръсете тестото от двете страни с бадемово брашно, ако е твърде лепкаво. Замразете, докато стегне (докато все още е между пергаментова хартия) за около 30 минути.
Разхлабете хартията от едната страна, обърнете и отстранете хартията от горната част на тестото. Нарежете бисквитки по желание и използвайте тънка метална шпатула, за да ги прехвърлите върху подготвените тави за печене.
Замразете изрязаните бисквитки за 15 минути. Печете бисквитките за 10 до 12 минути, докато станат хрупкави и едва започнат да стават златисти по краищата. Охладете напълно върху корите върху решетка.
Направете глазурата: Разбийте всички съставки с ¼ чаша вода на висока скорост, докато станат гъсти и бели, около 7 минути. Разредете с вода или добавете още подсладител, за да постигнете желаната консистенция, ако е необходимо. Поставете в торбички или бутилки за украса. Оставете глазурата да изсъхне поне 1 час.
Още: Топят се в устата: Сладки със свинска мас

Маслени сладки, които се топят в устата
Необходими продукти:
1 чаша (230 г) масло, на стайна температура
2/3 чаша (85 г) пудра захар
1½ чаши + 1 супена лъжица (200 г) брашно
1/3 чаша (45 г) царевично нишесте
1/4 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 170˚C. Постелете тава с хартия за печене.
Поставете маслото, ваниловия екстракт и захарта в голяма купа, разбийте, докато се смесят, леки и пухкави.
Пресейте брашното, царевичното нишесте и солта. Разбъркайте, докато се комбинират. Смесете с маслото и оформете тестото. Охладете за 20-30 минути, преди да започнете да оформяте сладките. Можете да разточите тестото и да изрежете кръгчета или с помощта на ръцете си да направите сладките.
Печете до светло златисто кафяво, около 12-15 минути. Оставете да изстинат напълно, преди да приберете или сервирате.
Още: Сладки с боровинки (лесни, здравословни, без яйца)
Напукани сладки червено кадифе
Необходими продукти:
1/2 чаша масло, меко
3/4 чаша кафява захар
1/2 чаша бяла захар
2 яйца, на стайна температура
2 супени лъжици ванилов екстракт
1/2 чаена лъжичка професионална червена хранителна боя
2 чаши брашно
1/3 чаша какао на прах
1 1/2 чаени лъжички бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сол
1/2 чаша кристална захар
1/2 чаша пудра захар
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса и застелете тава с хартия за печене.
Разбийте заедно маслото, кафявата захар и бялата захар в голяма купа, докато стане пухкаво. Прибавете яйцата едно по едно, като разбивате между всяко добавяне. Сложете ванилията, червената боя и разбъркайте добре.
В отделна купа смесете пресятото брашно, какаото на прах, бакпулвера и солта. Добавете сухите съставки към мокрите и разбийте заедно, докато се комбинират.
Напълнете една купа с кристална захар и една купа с пудра захар. Използвайте супена лъжица, за да оформите бисквитка. Оваляйте топчетата първо в кристалната захар, а след това в пудрата захар, трябва да се покрият напълно. Поставете върху подготвената тава. Печете 10 минути или докато бисквитките се надуят и напукат, но все още са малко лепкави в центъра.

