Празнично изкушение: 4 рецепти за сладки (и Дядо Коледа не може да им устои)


Празнично изкушение: 4 рецепти за сладки (и Дядо Коледа не може да им устои)
Снимка: iStock

През празничния сезон често приготвяме ароматни сладки, които си хапваме с удоволствие. Разбира се, децата оставят и на Дядо Коледа, за да му благодарят за хубавите подаръци, които им е оставил под елхата. Ако тази година се чудите какви сладки да изпечете, по-долу ще намерите 4 изпитани рецепти

Още: Протеинови сладки с фъстъчено масло

Меденки с бяла глазура

Необходими продукти:

450 г брашно

250 г захар

120 мл вода

150 г мед

1 яйце

1 с.л. олио

1 ч.л. сода

щипка амонячна сода

1 пакетче ванилена захар

за глазурата:

100 г пудра захар

30 мл вода

Начин на приготвяне:

В купа сипваме захарта, заливаме с гореща вода, разбъркваме, докато се стопи и бързо прибавяме меда, разбитото яйце, олиото и двете соди. Ароматизираме с ванилията. Добавяме по малко брашното и месим, докато получим гладко и стегнато тесто.

Разточваме го на кора с дебелина около 5 мм и изрязваме фигурки по желание. Намазваме тавичка за печене с олио и поръсваме с брашно. Нареждаме сладките и ги слагаме да се пекат в предварително загрята на 220 градуса фурна. Готовите меденки трябва да имат шуплеста повърхност. Оставяме ги да изстинат и през това време приготвяме глазурата от пудрата захар и водата. Варим на бавен огън и внимаваме да не стане много гъста. Нанасяме глазурата върху меденките и оставяме да изсъхнат.

Джинджифилови сладки БЕЗ захар

Необходими продукти:

За сладките:

2 1/2 ч.ч. фино смляно бадемово брашно, плюс още за поръсване

1/4 ч.ч фино смляно кокосово брашно

1 с.л. смлян джинджифил

1 с.л. смляна канела

3/4 ч.л. смлян карамфил

1/2 ч.ч. прясно настъргано индийско орехче

1/2 ч.ч. сода бикарбонат

1/4 ч.л. сол

3/4 ч.ч. масло, омекнало

1/3 ч.ч. гранулиран подсладител

За глазурата:

1 ч.ч. подсладител

2 с.л. меренг на прах

1 с.л. пресен лимонов сок

Начин на приготвяне:

В голяма купа разбийте бадемовото брашно, кокосовото брашно, джинджифила, канелата, карамфила, индийското орехче, содата за хляб и солта. В друга голяма купа разбийте маслото и гранулирания подсладител, докато станат леки и пухкави, около 2 минути. Добавете сухите съставки към маслената смес и разбийте, за да се комбинират.

Увийте тестото в прозрачно фолио и охладете за поне 1 час или до една нощ.

Загрейте фурната до 180 градуса. Постелете два листа с хартия за печене.

Разточете тестото между два листа пергаментова хартия. Поръсете тестото от двете страни с бадемово брашно, ако е твърде лепкаво. Замразете, докато стегне (докато все още е между пергаментова хартия) за около 30 минути.

Разхлабете хартията от едната страна, обърнете и отстранете хартията от горната част на тестото. Нарежете бисквитки по желание и използвайте тънка метална шпатула, за да ги прехвърлите върху подготвените тави за печене.

Замразете изрязаните бисквитки за 15 минути. Печете бисквитките за 10 до 12 минути, докато станат хрупкави и едва започнат да стават златисти по краищата. Охладете напълно върху корите върху решетка.

Направете глазурата: Разбийте всички съставки с ¼ чаша вода на висока скорост, докато станат гъсти и бели, около 7 минути. Разредете с вода или добавете още подсладител, за да постигнете желаната консистенция, ако е необходимо. Поставете в торбички или бутилки за украса. Оставете глазурата да изсъхне поне 1 час.

Още: Топят се в устата: Сладки със свинска мас


Маслени сладки, които се топят в устата

Необходими продукти:

1 чаша (230 г) масло, на стайна температура

2/3 чаша (85 г) пудра захар

1½ чаши + 1 супена лъжица (200 г) брашно

1/3 чаша (45 г) царевично нишесте

1/4 чаена лъжичка сол

1 чаена лъжичка екстракт от ванилия

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 170˚C. Постелете тава с хартия за печене.

Поставете маслото, ваниловия екстракт и захарта в голяма купа, разбийте, докато се смесят, леки и пухкави.

Пресейте брашното, царевичното нишесте и солта. Разбъркайте, докато се комбинират. Смесете с маслото и оформете тестото. Охладете за 20-30 минути, преди да започнете да оформяте сладките. Можете да разточите тестото и да изрежете кръгчета или с помощта на ръцете си да направите сладките.

Печете до светло златисто кафяво, около 12-15 минути. Оставете да изстинат напълно, преди да приберете или сервирате.

Още: Сладки с боровинки (лесни, здравословни, без яйца)

Напукани сладки червено кадифе

Необходими продукти:

1/2 чаша масло, меко

3/4 чаша кафява захар

1/2 чаша бяла захар

2 яйца, на стайна температура

2 супени лъжици ванилов екстракт

1/2 чаена лъжичка професионална червена хранителна боя

2 чаши брашно

1/3 чаша какао на прах

1 1/2 чаени лъжички бакпулвер

1/2 чаена лъжичка сол

1/2 чаша кристална захар

1/2 чаша пудра захар

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса и застелете тава с хартия за печене.

Разбийте заедно маслото, кафявата захар и бялата захар в голяма купа, докато стане пухкаво. Прибавете яйцата едно по едно, като разбивате между всяко добавяне. Сложете ванилията, червената боя и разбъркайте добре.

В отделна купа смесете пресятото брашно, какаото на прах, бакпулвера и солта. Добавете сухите съставки към мокрите и разбийте заедно, докато се комбинират.

Напълнете една купа с кристална захар и една купа с пудра захар. Използвайте супена лъжица, за да оформите бисквитка. Оваляйте топчетата първо в кристалната захар, а след това в пудрата захар, трябва да се покрият напълно. Поставете върху подготвената тава. Печете 10 минути или докато бисквитките се надуят и напукат, но все още са малко лепкави в центъра.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички