Пълнен шаран за Никулден


Пълнен шаран за Никулден

Традиционно на Никулден, 6 декември, се яде шаран, затова ви предлагаме една вкусна рецепта, която да приготвите за неделя. 

Необходими продукти:

пресен шаран 1,4 кг

черен пипер

сол

продукти за плънката:

100 г ориз

2 глави лук

1 скилидка чесън

50 мл. зехтин

30 мл. сухо бяло вино

1 кафена лъжица червен пипер

1/2 ч.л. канела

2 малки дафинови листа

1 ч.л. девесил

черен пипер

сол

50 г смлени орехи

50 г накиснати стафиди

 

кухненски канап за връзване

400 мл. вода

2 с.л. доматено пюре

30 мл. зехтин

сол

 

Начин на приготвяне:

Внимателно поставете шарана върху дъска. Препоръчвам ви да ползвате ръкавици. Ако желаете изстържете с нож люспите. Аз повече го харесвам с тях. Внимавайте, защото е хлъзгав. Разрежете корема, отдолната страна, и с помощта на нож изстържете вътрешностите навън. Измийте го добре. Поставете го в тава и го поръсете с черен пипер и сол.

Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете в тенджера със зехтин, до омекване. Добавете почистения и измит ориз, бланширайте минута-две и налейте 1 ч.ч. вода. Време е за подправките - канела, червен пипер, черен пипер, дафинов лист сол. Разбъркайте и налейте бялото вино с още 1/2 ч.ч. вода. Намалете котлона и оставете ориза да стане полу-готов. Добавете смлените орехи и накиснатите и отцедени стафиди. Разбъркайте и охладете леко плънката.

Загрейте фурната на 200 градуса.

Внимателно напълнете корема на шарана.

Прекарайте кухненски канап под нея и я завържете, така че да не изтече плънката. Налейте 400 мл. вода. Сложете доматеното пюре, сол и полейте рибата и соса със струйка зехтин. Разпределете останалата плънка отстрани в соса.

Покрийте тавата с фолио и печете рибата, покрита с фолио 30 минути, след това отстранете фолиото и печете още 15-20 минути отворена.

Източник: vkusnoteka.bg

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама