Пълнен шаран за Никулден: Супер трик, с който рибата ще се топи в устата ви


Пълнен шаран за Никулден: Супер трик, с който рибата ще се топи в устата ви
Снимка: iStock/Guliver

Какво е Никулден без пълнен шаран на трапезата? Това е традиционно ястие, което се сервира на този светъл празник. За да го приготвите по най-добрия начин, е хубаво да направите няколко важни неща.

Разбира се, трябва да споменем, че рибата трябва задължително да бъде прясна. В противен случай рискувате да разочаровате както себе си, така и всички останали. Колкото по-пресен е шаранът, толкова по-крехко ще е неговото месо, а миризма почти няма да се усеща.

Почистването на рибата е друга специфика, на която също трябва да се обърне внимание. Важно е да се премахне т. нар. седефено копче, за което мнозина навярно не са чували. Това е малко кокалче, намиращо се между главата на шарана и тялото му откъм гърба. Ако не го премахнете навреме, рискувате да отдели неприятна горчивина и вкусът на ястието да се промени.

А ето и една страхотна рецепта!

Вижте още: Уникално вкусно свинско със зеле

Продукти, които ще са ви нужни:

1 шаран около 2 кг

2-3 с.л. зехтин

2 глави лук

50 г ориз

червен пипер на вкус

200 г домати консерва

сол на вкус

черен пипер на вкус

пресен девесил

по желание: орехи

Начин на приготвяне:

Първо нарежете лука на ситно и го запържете в зехтин или олио. Към него прибавете ориза и доматите. Овкусете с черен пипер, червен пипер и сол на вкус. Накрая залейте с 1 ч. ч. топла вода и оставете да покъкри в продължение на 5-10 минути. Почистеният шаран сложете в тава, която преди това сте омаслили. Напълнете рибата с оризовата смес, увийте с фолио и след това сложете във фурна, загрята на 180-200 градуса. Премахнете фолиото след около 20 минути и оставете да се запече за още 10 минути.

Да ви е сладко!

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама