Рецепти с борови иглички


Рецепти с борови иглички
Снимка: iStock

Боровите иглички съдържат 5 пъти повече витамин С от лимона и 8 пъти повече от портокалов сок. Първите заселници (в Америка) ги използвали за предпазване от скорбут – заболяване поради недостиг на витамин С.

Борови бисквитки:

1/2 ч ч масло

1/2 ч ч захар

2сл накълцани борови иглички

2 ч ч брашно

1/4 ч л сол

Разточете и оформете с формички. Ако нямате толкова време, сложете в алуминиево фолио и завийте на руло - да заприлича на салам. Приберете в хладилник, после нарежете.

Мед с борови иглички

Начупете или нарежете боровите иглички. Може да се добавят и борови връхчета. Съотношението е 1:1 или както прецените. Т.нар. ензимиране в мед. Престоява 40 дена и става фантастично!

Чай от борови иглички

Макар че днес този чай е позабравен, той е познат от векове. Смята се за еликсир на дълголетието, дарява със здраве и нестихваща енергия, забавя процеса на стареене. Можете да използвате сухи или прясно набрани иглички.

Махнете кафявата обвивка в горния край на игличките, измийте и нарежете на едро. Сложете ги в топлоустойчив съд и налейте вряла вода. Захлупете и оставете да се запарят 10 минути. Прецедете, подсладете на вкус и добавете лимон.

Може да се залеят и с хладка вода и да киснат цяла нощ. А може и да се варят на котлон за 10-30 минути. Ако се добавят и шипки, става невероятно!

ВКУСЕН И ЗДРАВОСЛОВЕН ШОКОЛАДОВ СЛАДОЛЕД

Сироп за кашлица

1/2 ч ч мед

1/2 ч ч вода

1 ч ч борови иглички

Кипнете водата, залейте игличките и оставете за 5-10мин. Отцедете и смесете с меда като леко затоплите сместа. Приема се по 1 чл.

Има и друг вариант, при който боровите клонки се сваряват с вода (съотношение 1:4) за 10-20 мин и се оставят за 48ч да киснат. След това се прецежда, затопля и се добавя мед (или захар) - около два пъти по-малко от количеството сложени клонки.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Най-красивият грим за една жена е страстта.

Ив Сен Лоран

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама