С тази рецепта за домашна луканка ще забравите купешката


С тази рецепта за домашна луканка ще забравите купешката
Снимка: iStock

Ако искате да си приготвите луканка в домашни условия, следвайте тази рецепта. Много е важно да използвате прясно месо. При желание за по-малко бройки - намалете грамажите.

Необходими продукти:

4 кг свинско месо

4 кг телешко месо

200 гр сол ( 1 ч.чаша)

20 гр черен пипер

5 гр кимион (1 ч.л.)

500 мл газирана вода

говежди сухи черва

Начин на приготвяне:

Месото се почиства, измива се, отцежда се и се нарязва на късове, след което се смила два пъти. Омесва се добре с подправките, като постепенно се сипва 250 мл газирана вода. Оставя се на хладно място за 24 часа.

След това пак се омесва и се добавят останалите 250 мл газирана вода. Отново се оставя за 24 часа на хладно.

На третия ден след ново омесване на сместа се пълнят червата, като тук-там се надупчват, за да излезе въздухът. Луканките се държат на прохладно място 3 дни. След това 5 дни наред се пресоват с дебела точилка и се поставят 15 дни под тежест (дъска и върху нея камък), а после се окачват да съхнат 30 дни на проветриво място.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама