Ще си оближете пръстите: Домашни фалафели


Ще си оближете пръстите: Домашни фалафели
Снимка: iStock

Здравословната "бърза храна" от Близкия изток, приготвена от нахут, пресни билки и подправки, които се оформят на малки бисквитки или топчета, завладя света с вкуса си през последните няколко години. Днес ви представяме лесна рецепта как да си приготвите у дома вкусни фалафели.

Необходими продукти за фалафели:

200 г сух нахут, накиснат за една нощ

1 глава лук

50 г магданоз

15 г кориандър

1 малка зелена чушка чили

3 скилидки чесън

1 чаена лъжичка кимион

1 чаена лъжичка сол

1/4 чаена лъжичка черен пипер

1-2 супени лъжици брашно от нахут

1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат

олио за пържене

Вижте още: С този трик ще направите перфектния омлет

Начин на приготвяне:

Накиснете нахута във вода за една нощ. След това го отцедете и го сложете в блендер заедно с лука, магданоза, кориандъра, пипера, чесъна, кимиона, солта и черния пипер.

Разбъркайте, докато сместа придобие текстурата на мокър пясък.

Прехвърлете сместа за фалафел в купа и добавете брашното от нахут и содата. Разбъркайте, след което приберете в хладилника за 30 минути, за да поеме вкуса и сместа малко да стегне.

Оформете фалафела на топки с ръце.

След като оформите топчетата фалафел, ги изпържете в олио на средна температура за 3-4 минути или до златисто. Извадете в чиния, покрита с хартиена кърпа, за да попие излишната мазнина.

Сервирайте фалафела с таханов сос, пита хляб и свежа салата.

Ако сместа ви е прекалено мокра, можете да добавите още една супена лъжица брашно от нахут. Ако е прекалено суха и ронлива, можете да добавите една-две чаени чаши вода или лимонов сок.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама