Спанак с кус-кус на фурна


Спанак с кус-кус на фурна

Пролетно и вкусно.

Необходими продукти:

1 ч.ч. (250 мл) кус-кус

400-500 гр спанак

1 връзка магданоз

1-2 скилидки чесън

3-4 стръка зелен лук

2 с.л. зехтин

около 100 мл готварска сметана

около 120 гр сирене

около 50-60 гр синьо сирене (пожелание)

3 яйца

черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне: 

В дълбока тенджера сложете вода да заври, прибавете малко сол и малко зехтин. Сложете кус-куса във врящата вода и варете до готовност (според указанията на опаковката), но не трябва да е кашкав. След като се свари, го отцедете много добре от водата.

Почистете и измийте спанака и го нарежете, не трябва да е наедро. Нарежете на ситно зеления лук и скилидките чесън. Загрейте в тиган зехтина, прибавете лука и чесъна. След минута добавете спанака и задушете за няколко минути. Оттеглете от огъня. Прибавете ситно нарязания магданоз.

Сложете сирената и сметаната в купа и с пасатор пасирайте до гладка кремообразна смес.

В друга купа разбийте с вилица яйцата с 1 с.л. вода, подправете с черен пипер и сол на вкус. Прибавете яйцата към кус-куса и разбъркайте добре. След това сипете вътре сместа със сирената и спанака. Разбъркайте внимателно.

Намажете подходяща форма от огнеупорно стъкло (може и малки формички) с мазнина, изсипете сместа. Сложете формата в тава за печене и напълнете тавата до половината с вода. Печете на водна баня във фурна, предварително загрята до 170 градуса.

Когато е готово, извадете от фурната и от тавата. Оставете ястието да почине 15-тина минути. С остър нож си помогнете, за да отделите от стените на формата, след което внимателно обърнете върху чиния за сервиране.

Докато е още топло, може да се поръси с настърган кашкавал.

Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама