Така ще си направите най-хрупкавите пържени картофки


Така ще си направите най-хрупкавите пържени картофки
Снимка: iStock/Guliver

Пържените картофи са любимата храна на малки и големи. Малцина обаче успяват да си ги направят толкова хрупкави и вкусни като тези във веригите за бързо хранене.

Ако и вие сте фенове на картофките, които се сервират в заведенията, но никога не можете да ги измайсторите, ето как лесно може да постигнете така жадувания вкус в домашни условия.

Необходими продукти:

1 килограм картофи

1 литър вода

2 чаени лъжички захар

1 литър растително олио

сол на вкус

ТАЗИ ПИЦА ЩЕ ВИ СТАНЕ ЛЮБИМА

Начин на приготвяне:

Обелете картофите и отрежете краищата им, така че да получите равен правоъгълен блок. След това нарежете картофите на ивици и ги изсипете в дълбока купа или тенджера със студена вода. Изплакнете ги няколко пъти или най-добре ги оставете за 20 минути, за да излезе нишестето. Колкото по-малко нишесте има, толкова по-вкусен ще стане картофът.

В 1 литър вода разтворете 2 чаени лъжици захар и залейте с тях картофите. Загрейте олиото и сложете картофите да се пържат. Ако решите да си направите заготовка, след 2-3 минути ги извадете и ги наредете върху кухненска хартия. Оставете ги да изстинат и после ги приберете във фризера. Така всеки път, когато ви се приискат картофки, ще са ви нужни само 3 минутки, за да сервирате вкусното и хрупкаво изкушение на масата.

Ако пък смятате да ги консумирате веднага, ще трябва да ги пържите малко по-дълго, около 5-7 минути до златистокафяво. След това прехвърлете картофите върху кухненска хартия и посолете.

Ако се притеснявате за здравето и фигурата си, но не искате да се лишавате от любимите си пържени картофки, може да ги приготвите и във фурната. Те пак ще бъдат толкова хрупкави и румени, но в 100 грама готов продукт ще се съдържат само 100 калории. Нарязаните на лентички картофи ще трябва да изплакнете добре във вода. След това ги изсипвате в дълбока купа и добавяте 30 грама растително масло. Осолявате добре и печете във фурната на 220 градуса за около 30-45 минути.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама