Торта Гараш


Торта Гараш

Много шоколадова, без глутен, защото блатовете са приготвени само от белтъци, орехи и захар и с божествен шоколадов мус.

Продукти за блатовете (23 см диаметър):

9 белтъка

100 г кафява захар

300 г ситно смлени, сурови орехи

продукти за крема:

200 г масло

9 с.л. натурално какао

9 жълтъка

100 г кафява захар

50 г заквасена сметана

 

зелен кокос за поръсване

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 170 градуса.

Измийте и подсушете добре 9 яйца. Отделете в две купи белтъците от жълтъците. Белтъците разбийте със захарта, докато получите пухкав крем.

Смелете орехите на ситно и внимателно ги добавете при белтъците на части, като бъркате, с помощта на шпатула.

Пригответе си две тави. Вземете хартия за печене, сложете я в тавата и с помощта на ринг, нагласен на 23 см, очертайте кръг. Покрийте го с белтъчната смес, до очертанията. Внимателно си разпределете сместа. Трябва да ви стигне за 4 много тънки орехово-белтъчни платки.

Печете блата 13-15 минути, до готовност. Не трябва да е твърд, а леко мек, като го извадите, за да не се чупи. Веднага очертайте втория блат и разпределете отгоре белтъчната смес. Изпечете го във втората тава, по същия начин. Изпечете и третия и четвъртия блат. Стойте близо до фурната и следете времето, за да не ги "изпуснете". Охладете ги добре.

Докато блатовете се пекат можете да приготвите крема.

Сложете в тенджерка маслото и пресейте в него какаото. Стопете ги на котлона с непрекъснато бъркане и отстранете.

Разбийте на водна баня жълтъците и захарта, докато станат на крем, около 5 минути. Водата в съда на дъното не бива да завира. По този начин можете да бъдете напълно спокойно, че жълтъците са минали термична обработка.

Отстранете от огъня и внимателно, на тънка струйка, излейте шоколадовата смес при яйцата. Бъркайте с миксер на бавна скорост, докато сместа стане хомогенна. Накрая добавете и 50 г заквасена сметана с лъжица. Охладете добре муса в хладилник.

 

Сглобяване на тортата:

Пригответе си картон или поднос и го захлупете върху първия блат. Обърнете и внимателно отлепете хартията. Стегнете го в ринга.

Намажете го с фин пласт крем. Тук ще имате нужда от още един чифт ръце. Обърнете върху двете си ръце следващия блат и някой да ви помогне внимателно да отлепи хартията, защото блатовете са много тънки и фини. След това леко го поставете в ринга, върху крема. Намажете и него. По същия начин довършете тортата и с останалите два блата и крем. Намажете я отгоре и си оставете малка част от крема за измазване на другия ден отстрани. Охладете я за една нощ. Прекарайте леко мокър нож по ръба и отстранете ринга. Измажете отстрани със запазения крем. Поръсете по ръба със зелен кокос.

 

Източник: vkusnoteka.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат. Ето защо те не получават това, което искат.

Мадона

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама