Трябва да знаете: 6 полезни трика при пърженето на риба


Трябва да знаете: 6 полезни трика при пърженето на риба
Снимка: iStock

За да приготвите перфектната пържена риба за Никулден (и не само), е хубаво да знаете няколко полезни трика. Така ще постигнете перфектен и сочен резултат на филето, без да има прегаряне.

1. Изберете прясна риба

Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е свежестта на рибата, която ще приготвяте. Препоръчваме ви да избягвате замразените и да се спрете на прясна риба.

Вижте още: Как да разпознаете, че рибата е прясна

2. Подсушете преди пържене

За да постигнете перфектно приготвено рибно филе, от решаващо значение е да започнете със суха повърхност. Използвайте хартиена кърпа, за да потупате внимателно всяко филе, като попиете излишната влага. Тази стъпка е жизненоважна, защото излишната влага може да доведе до задушаване вместо правилно запичане, когато рибата влезе в тигана.

3. Добре загрят тиган

Често пренебрегван аспект от приготвянето на рибата е да се уверите, че тиганът и олиото са правилно загрети, преди да поставите морските дарове. Поставянето на риба в хладен тиган може да доведе до неравномерно готвене, като външността се препича, докато вътрешността остава недопечена. Предварителното загряване на тигана и олиото е най-добрата ви стратегия за избягване на този кулинарен капан.

4. С кожата надолу

Когато сте готови да започнете да пържите, не забравяйте да поставите рибата с кожата надолу в тигана. По този начин кожата ще стане неустоимо хрупкава, а вътрешността сочна, тъй като това предпазва рибата от бързо сготвяне.

Вижте още: 4 трика как да пържите риба, без да умирисвате къщата

5. Внимавайте с топлината

Рибата е деликатен протеин, който се готви сравнително бързо. Използването на прекалено висока температура може да доведе до изсушаване на рибата и влошаване на нейната текстура и вкус. Независимо дали пържите в тиган, или печете на скара, изберете по-ниска степен на нагряване, отколкото бихте направили за други меса.

6. Обърнете само веднъж

От съществено значение е да боравите внимателно с рибата, за да не се разпадне по време на готвене. Устоите на изкушението да я обръщате многократно. Изчакайте, докато забележите светлокафяв цвят, който се образува около краищата на филето като знак, че е готово за обръщане. Този подход гарантира равномерно готвене без ненужно прекъсване, което води до красиво приготвена риба, която запазва формата и целостта си.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Облечени от глава до пети в любов. И това е единствената марка, която никога не излиза от мода.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама