Уникално вкусни кюфтета по Чирпански


Уникално вкусни кюфтета по Чирпански
Снимка: iStock/Guliver

Ще си оближете пръстите, когато ги пробвате.

Продукти за 6 порции:

За кюфтетата:

600 грама кайма

1 филия бял хляб или 2 супени лъжици галета

1 яйце

магданоз

черен пипер

брашно за овалване

За соса :

една средна глава лук

300-400 грама картофи

един по-голям морков

един резен глава целина, около 1 см

пащърнак – колкото морковите (може и малко повече)

една чушка, по-добре червена, но може и зелена

червен пипер

1 супена лъжица доматено пюре 

черен пипер

един среден домат или 2-3 супени лъжици консерва на кубчета

една люта чушка по желание

Начин на приготвяне:

Каймата се омесва с черния пипер, галетата (или средата на хляба накиснат в студена вода и изстискан), 2-3 супени лъжици вода (ако се ползва галета), ситно нарязания магданоз и яйцето. Оставете да почине, докато приготвите соса.

Дребно нарязаният лук, моркови, целина и пащърнак на кубчета се задушават в олио и след като се запържат се добавя малко вода или бульон до омекване на зеленчуците. Добавят се червеният пипер, доматеното пюре, смленият черен пипер.

Прибавя се нарязаната на ситни кубчета пиперка и картофите, нарязани като за супа и лютата чушка ако желаете. Добавете доматите. Залива се с бульон да покрие продуктите. Оставете да ври тихо.

През това време от каймата пригответе овални кюфтета (по две на порция) и ги оваляйте в брашно. Изпържете ги в олио до полуготовност.

Пресипете в подходяща тавичка полуготовите зеленчуци за соса и наредете върху тях кюфтетата, полупотопени в соса. Запечете в загрята на 160 градуса фурна за около 20 минути. Готовото ястие поръсете с нарязан магданоз.

Върви добре с чаша червено вино или бира.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама