Витаминозна салата с киноа


Витаминозна салата с киноа

Киноата, наричана "царицата на зърнените култури", е чудесна за здравословно и балансирано хранене. Тя е изключително богата на протеини и съдържа 9 незаменими аминокиселини. Не съдържа глутен и има нисък гликемичен индекс. Отличен източник на желязо и цинк. Можете да я хапвате на салати или с нея да заместите ориза или кус-куса.

Днес ви предлагаме една много витаминозна салата с киноа и свежи зеленчуци. Количеството продукти е за двама. Ако желаете да я приготвите за повече хора увеличете продуктите.

Необходими продукти:

100 г киноа

1 розов домат

1/2 тиквичка

1/2 червена чушка

1/2 малка глава червено цвекло

1 с.л. балсамов оцет

1 скилидка чесън

шепа пресен босилек

1 зеленчуков био бульон

черен пипер

сол

зехтин

Начин на приготвяне:

Сварете киноата във вода, в съотношение 1:2, заедно с бульона, докато поеме водата и набъбне. През това време си подгответе зеленчуците. Измийте и почистете тиквичката и чушката, нарежете ги на жулиени.

Обелете цвеклото, нарежете го на парчета, сложете го в тиган с балсамовия оцет и го гответе за няколко минутки. Това ще подсили ароматът му и ще го направи по-сладко. Нарежете доматът на парчета.

Сложете сварената киноа в купа. Добавете нарязаните тиквичка, чушка, домат и цвекло. Стиснете скилидка чесън. Поръсете с черен пипер, сол и зехтин и завършете с шепа, нарязан пресен босилек.

Източник: vkusnoteka.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Времето ви е ограничено, затова не го губете, живеейки живота на някой друг.

Стив Джобс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама