10 родителски правила, които отличават мъдрото семейство от доброто


10 родителски правила, които отличават мъдрото семейство от доброто
Снимка: iStock

Много майки мечтаят за гениално дете. Но въпреки всички съвети и трикове за възпитание, няма категоричен наръчник за това как да отглеждате дете.

От друга страна, на някои родители не им се налага да прибягват до психологически статии и родителски форуми, а децата им често се оказват малки гении. Ето няколко важни правила, които следват.

1. Поощряват независимостта

В някои семейства родителите са убедени, че децата ще успеят в живота, ако вярват, че могат да направят всичко. Но много по-важно е децата да разберат, че могат да направят всичко сами  Благодарение на този начин на мислене те ще знаят, че не просто се носят по течението, но оформят бъдещето си.

2. Всички неща са трудни, преди да станат лесни

За да станат независими, усилията на децата трябва да бъдат признати и ценени. Ако едно дете започне ново хоби на която и да е възраст, родителите му трябва да го подкрепят и насърчават. Ако нещо не върви добре, по-възрастните роднини винаги могат да кажат "Всички начала са трудни".

Вижте още: Направете тези 5 неща, ако искате да отгледате деца с устойчива психика

3. Доверието е най-голямата награда

И така, как трябва да възнаградим тези усилия? Не с бонбони и това е сигурно. Трябва да имате предвид, че едно дете може да бъде възнаградено с доверие. Ако им се повери напълно да свършат задача сами, за детето това означава, че се справя добре.

4. Външното не е всичко

Друга важна разлика е, че бъдещите гении никога не се фокусират върху външността. Истината е, че поддържането на детето чисто и спретнато отвън отнема твърде много усилия и време както на родителя, така и на детето. Мъдрите родители смятат, че е безполезно за личностното израстване и развитие на детето винаги да носи чисти дрехи. Самите деца изобщо не се интересуват как изглеждат.

5. Приемане на недодяланост

Децата често са заобиколени от хаос, който не притеснява техните мъдри родители. Те разбират: децата са неподредени, събарят неща, разливат всичко около себе си. Ето защо, вместо да се заяждат с децата си за неподредените им стаи, те им позволяват да живеят както намерят за удобно, обяснявайки защо подредеността им е полезна с времето.

Вижте още: 4 задължителни неща, които децата трябва да знаят за любовта

6. В крайна сметка цялата енергия се изчерпва

Някои родители могат да прекарат целия ден в тичане наоколо и да казват на децата: "Не се катерете по това!" "Не докосвайте това!" или "Спокойно!" Мъдрите родители на такива енергични деца намират за важно децата да оставят всичко навън, докато са още малки. Така като възрастни те ще бъдат по-уверени и упорити във всичките си начинания.

7. Мъдра свобода

Наистина на гениалните деца са позволени много неща. Дори друга рисунка върху тапета се възприема като знак, че едно дете има артистичния потенциал на велик художник. Има обаче граница, която дори такива деца не могат да прекрачат: неуважението към семейството. Може да се наложи само осъдителен поглед, ако боядисат стената ви в розово, но обидата на родител ще спечели на детето много по-сурово наказание.

8. Татко е лидер, мама също

Уважението към родителите се учи от ранна възраст. Всяко дете в домакинството знае, че родителите му са лидерите и всичко, което правят, е по-малко важно. Следователно децата никога не зависят от родителите си да направят или получат нещо вместо тях, а вместо това се опитват да постигнат нещата сами.

Вижте още: 5 неща, които добрият родител забранява на детето си, а НЕ трябва

9. Детският самоконтрол съществува

Вместо да наказвате детето с отнемане на нещо, по-добре е да зададете правила, предоставящи определена полза за правилно действие. Ако детето не мисли ограничено по отношение на правилата и наказанията, то се научава да коригира поведението си за свое добро.

10. Нищо не остава незабелязано

Съвременните психолози съветват да не хвалите детето си за всяка драсканица, като по този начин стимулирате тяхното развитие. Родителите на бъдещите гении обаче са убедени, че всяко постижение трябва да бъде възнаградено. Дори ако детето на такава майка ѝ донесе салфетка с неузнаваеми драсканици, тя ще намери нещо красиво и гордо ще го представи като картина на останалата част от семейството.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Никога няма да станеш този, който искаш да бъдеш, ако продължаваш да обвиняваш околните за това, което си.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама