4 психологически трика, с които ще бъдете по-спокойни родители


4 психологически трика, с които ще бъдете по-спокойни родители
Снимка: iStock/Guliver

Децата ви изкарват извън релси? Да, честно казано, в това отношение всички деца са еднакви. Сякаш имат специален талант да влизат под кожата ни. Най-лошото е, когато загубите равновесие над емоциите и просто спрете да следвате родителските си правила. Тези 4 полезни съвета ще ви помогнат да запазите самообладание следващия път, когато и в съседния квартал биха чули крясъците ви.

1. Първо времето заедно, после „време за мама”

Звучи като свещенолюбив съвет, но в крайна сметка ние не говорим от гледната точка на онази (митична) перфектна майка, която може да прекара целия ден в изграждането на „най-великата железопътна линия от Лего на всички времена“ с усмивка на лицето и без най-малък признак на умора. Всъщност планирането на деня с детето може да ви отведе към „безболезненото” осигуряване на личното време, от което толкова се нуждаете и заслужавате. Според психолог „прекарването на самостоятелно време с децата, преди да извършите някаква самостоятелна дейност, ги кара да се чувстват видяни, обичани и свързани. Това означава, че е много по-вероятно да бъдат спокойни и щастливи за известно време, докато вие си вземете душ и почетете книга.”

10 ЗАНИМАНИЯ С ДЕЦА ЗА ПРОЛЕТТА

2. Помислете за вашите дразнители

„Огнена майка ярост тлее” - знаете, че е непропорционално на ситуацията, може би дори напълно неоправдано, но все още не можете да изгасите бушуващият пожар. В тази ситуация психологът би ви предложил да погледнете навътре: „Понякога, когато се дразним на някого, това е, защото той задейства нещо в нас, което замъглява гледната точка за ситуацията. Защо поведението на вашето дете, подходящо за възрастта му, ви притеснява толкова много? Напомня ли ви за някой друг? Свързано ли е с травма?”

3. Говорете, говорете и пак говорете

Ако вашето дете има навик, който ви дразни, психологът казва, че трябва да продължите напред и да му го кажете. Това обаче не означава, че трябва да разгърнете цялата сила на раздразнението си. Вместо това, спокойно им обяснете кое точно ви е неприятно. Децата са по-склонни да се съобразяват с молбите, ако бъдат помолени по любезни начини и им бъдат дадени обяснения. Избягвайте авторитарния стил „защото-аз-така-ти-казах” и ще видите по-добри резултати.

4. Излезте от стаята

Понякога децата могат просто да дразнят възрастните от самия факт, че се държат като деца. Важно е малчуганите да имат свободата и пространството да действат по различни начини, така че ако детето ви прави нещо, което ви дразни, но е безобидно и подходящо за възрастта му, можете просто да го оставите на мира. Напуснете тихо и кротко стаята, без да показвате, че сте раздразнени, защото „това ще повлияе на свободата им да изследват“.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама