5 начина да помогнете на детето си да стане по-независимо


5 начина да помогнете на детето си да стане по-независимо
Снимка: iStock
5 начина да помогнете на детето си да стане по-независимо
Снимка: iStock

В забързаното ежедневие понякога забравяме, че трябва да оставяме децата ни да се справят сами с определени предизвикателства и че нашата постоянна помощ повече им вреди, отколкото да им помага. Не правим услуги на децата си, когато изпълняваме задачи вместо тях. За да можем да им помогнем да придобият увереност и да станат по-отговорни, е хубаво да помислим над следните 5 съвета:

Създаване на списък

Удачно е да създадете списък със задачи, които детето да може да изпълнява самостоятелно без ваша намеса. Пример: да се облича самостоятелно, да се храни само и др.

Не очаквайте съвършенство

Децата все още усъвършенстват своите умения и способности, затова не е правилно да бъдат критикувани в опитите си да се справят с някои задачи. Вместо това е удачно да им покажете правилния начин и да им обясните, че всички правят грешки и никой не е безгрешен.

Дайте им достатъчно време

Децата се нуждаят от повече време за довършване на задачите, отколкото възрастните. Важно е да им осигурите необходимото време, защото това ги предпазва от излишен стрес.

Развивайте рутината

Децата се нуждаят от рутина, за да се справят със своите отговорности. Създайте дневен график с изображения, които могат да им помогнат, за да се ориентират по-лесно.

Похвалете ги

Препоръчително е да бъдат признавани нещата, които децата правят. Хвалете децата си за нещата, с които са успели да се справят. Превърнете грешките в похвала. Насърчавайте децата, когато се чувстват разочаровани.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама