5 полезни навика, които да изградим у детето


5 полезни навика, които да изградим у детето
Снимка: iStock

Всеки родител иска децата му да бъдат здрави и щастливи. И най-добрият начин да постигнете това е като научите детето си на здравословни и полезни навици от най-ранна възраст.

1. Здравословно хранене

Съвет: Използвайте цветни храни.

Не е тайна, че много малчугани обичат да си похапват вредни храни, чипс, бонбони, бисквитки и други сладкиши. Убедете детето си, че здравословната храна може да бъде и вкусна, като приготвяте заедно интересни, полезни ястия.

За да помогнете на детето си да развие здравословни хранителни навици, направете храната цветна. За целта използвайте храни с различни цветове (много плодове и зеленчуци).

Не забравяйте, че личният пример е много важен, затова Вие също трябва да ядете здравословни храни и се храните балансирано.

2. Физическа активност

Съвет: Мотивирайте детето си да се движи повече.

Ако позволите на детето си да седи през цялото време на дивана и да гледа телевизия, Вие ще направите огромна грешка. Не позволявайте на децата Ви да свикнат със заседналия начин на живот! Насърчете ги да играят в двора или да се разходят в парка. Планирайте дейности на открито с цялото семейство и включете своите деца в тях. Правете си забавни разходки всеки уикенд.

Обяснете на детето си, че заседналият начин на живот е нездравословен. Някои от опасностите, свързани с липсата на физическа активност, включват:

затлъстяване;

нарушения на съня;

емоционални и социални проблеми.

КАК ДА НАУЧИМ ДЕТЕТО ДА ПОМАГА ВКЪЩИ

3. Уважение към семейството и традициите

Съвет: Създайте семейна традиция да вечеряте заедно.

В забързания ритъм на съвременния живот ни остава много малко време, което можем да прекараме със семейството ни. В края на деня може да Ви е трудно да седнете с детето си и да поговорите за неговите проблеми и вълнения. Но изграждането на връзка между родителите и детето е от много голямо значение. Научете детето си да цени семейството и си създайте традиция, която Ви позволява да прекарате повече време заедно. Това ще има много положителни последици за Вашето дете:

то ще се чувства комфортно със семейството си;

то ще развива здравословни хранителни навици;

то ще укрепи емоционалните връзки със семейството си.

4. Здравословен прием на вода

Съвет: Пийте вода, а не газирани напитки.

Консумацията на сода и други газирани напитки е може би най-често срещаният навик, който децата възприемат от родителите си. Трябва да научите своя малчуган, че е важно да пие повече вода и да намали газираните напитки и оцветени сокчета.

Обяснете на детето си, че водата е полезна и помага за предотвратяване на много заболявания. В същото време газираните напитки съдържат много захар и излишни калории, които водят до затлъстяване. Вашият наследник трябва да разбере, че водата е жизненоважен ресурс и е нужно да се пие в достатъчно количество. Когато детето разбере значението на водата, то ще започне да я предпочита пред содата.

5. Домакински задължения

Съвет: Организирайте домакинските задължения заедно и съчетайте полезното с приятното!

Детето трябва да бъде научено да помага и да се включва в домакинската работа от най-ранна възраст. Започнете, като подредите нещата правилно в стаята му. Когато детето свикне да вижда реда около себе си, то ще иска да го поддържа. Когато порасне, можете да го инструктирате да почисти стаята си, а защо да не го направите заедно? Правейки това редовно, детето ще се научи да поддържа ред и ще се включва в домакинската работа.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Смятам, че сексапилът идва отвътре. Това е нещо, което е в човек, без значение какво правите с гърдите си, бедрата или устните.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама