5 полезни навика, които да изградим у детето


5 полезни навика, които да изградим у детето
Снимка: iStock

Всеки родител иска децата му да бъдат здрави и щастливи. И най-добрият начин да постигнете това е като научите детето си на здравословни и полезни навици от най-ранна възраст.

1. Здравословно хранене

Съвет: Използвайте цветни храни.

Не е тайна, че много малчугани обичат да си похапват вредни храни, чипс, бонбони, бисквитки и други сладкиши. Убедете детето си, че здравословната храна може да бъде и вкусна, като приготвяте заедно интересни, полезни ястия.

За да помогнете на детето си да развие здравословни хранителни навици, направете храната цветна. За целта използвайте храни с различни цветове (много плодове и зеленчуци).

Не забравяйте, че личният пример е много важен, затова Вие също трябва да ядете здравословни храни и се храните балансирано.

2. Физическа активност

Съвет: Мотивирайте детето си да се движи повече.

Ако позволите на детето си да седи през цялото време на дивана и да гледа телевизия, Вие ще направите огромна грешка. Не позволявайте на децата Ви да свикнат със заседналия начин на живот! Насърчете ги да играят в двора или да се разходят в парка. Планирайте дейности на открито с цялото семейство и включете своите деца в тях. Правете си забавни разходки всеки уикенд.

Обяснете на детето си, че заседналият начин на живот е нездравословен. Някои от опасностите, свързани с липсата на физическа активност, включват:

затлъстяване;

нарушения на съня;

емоционални и социални проблеми.

КАК ДА НАУЧИМ ДЕТЕТО ДА ПОМАГА ВКЪЩИ

3. Уважение към семейството и традициите

Съвет: Създайте семейна традиция да вечеряте заедно.

В забързания ритъм на съвременния живот ни остава много малко време, което можем да прекараме със семейството ни. В края на деня може да Ви е трудно да седнете с детето си и да поговорите за неговите проблеми и вълнения. Но изграждането на връзка между родителите и детето е от много голямо значение. Научете детето си да цени семейството и си създайте традиция, която Ви позволява да прекарате повече време заедно. Това ще има много положителни последици за Вашето дете:

то ще се чувства комфортно със семейството си;

то ще развива здравословни хранителни навици;

то ще укрепи емоционалните връзки със семейството си.

4. Здравословен прием на вода

Съвет: Пийте вода, а не газирани напитки.

Консумацията на сода и други газирани напитки е може би най-често срещаният навик, който децата възприемат от родителите си. Трябва да научите своя малчуган, че е важно да пие повече вода и да намали газираните напитки и оцветени сокчета.

Обяснете на детето си, че водата е полезна и помага за предотвратяване на много заболявания. В същото време газираните напитки съдържат много захар и излишни калории, които водят до затлъстяване. Вашият наследник трябва да разбере, че водата е жизненоважен ресурс и е нужно да се пие в достатъчно количество. Когато детето разбере значението на водата, то ще започне да я предпочита пред содата.

5. Домакински задължения

Съвет: Организирайте домакинските задължения заедно и съчетайте полезното с приятното!

Детето трябва да бъде научено да помага и да се включва в домакинската работа от най-ранна възраст. Започнете, като подредите нещата правилно в стаята му. Когато детето свикне да вижда реда около себе си, то ще иска да го поддържа. Когато порасне, можете да го инструктирате да почисти стаята си, а защо да не го направите заедно? Правейки това редовно, детето ще се научи да поддържа ред и ще се включва в домакинската работа.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама