Как да научим детето да помага вкъщи


Как да научим детето да помага вкъщи
Снимка: iStock

Възрастните възприемат домакинската работа като част от нормалното си ежедневие. Но децата имат малко по-различно отношение. За някои домакинските задължения са интересни и приятни, но други искат да се измъкнат от това досадно занимание по всякакъв начин. Как да научим детето да помага вкъщи, да събудим и поддържаме у него интереса и желанието да ни помогне? Ще ви дадем няколко ефективни идеи в тази статия.

1. Позволете на детето да изказва мнение

Позволете на детето си да вземе активно участие в разпределението на работата около къщата и дори само да избере тази част, с която да се заеме. Няма нищо по-лошо от това да вършиш неща, които не харесваш. Изслушайте детето си, преди да му дадете задача. Може би има неща, които ще му доставят удоволствие. Повечето деца искат да имат избор и за тях е важно да покажете, че им имате доверие.

Съвет: Като родители трябва да давате пример на децата си, като ежедневно вършите домакинската си работа и не оставяте важни неща за утре. Вършете онези неща, които искате децата ви също да вършат. По този начин децата ще ви наблюдават и ще се учат.

2. Поставете ясни граници

Децата ще полагат повече усилия, когато имат ясни очаквания и граници. Важно е да зададете параметрите рано за успешното изпълнение на трудна работа или задача. Ако упоритата работа не напредва според указанията ви, тогава може би просто трябва да отделите няколко минути и да покажете на детето си какво можете да направите, за да се подобри крайния резултат.

3. Не бъдете лековерни

Когато учите детето си как да помага в къщата, уверете се, че то разбира какви ще са последиците, ако не положи достатъчно усилия или изпълни задачата небрежно. Не позволявайте на детето ви да подкопае доверието ви и не вършете работата вместо него. Бъдете твърди и подчертавайте последиците и негативното въздействие на незавършената задача върху цялото семейство. Само така детето ще разбере важността и отговорността на задачите, които сте му поставили.

4. Създайте график за домакинска работа

Един от логичните начини да научите детето си да помага в къщата е да планирате домакинската работа. За да не се налага да напомняте на своя наследник няколко пъти за задачите му, опитайте се да съставите работен график заедно с него и да го закачете на видно място. Включвайки детето в съставянето на график, то ще се чувства по-добре и ще има го-голямо желание да изпълни своите отговорности. Основните задачи, включени в графика, могат да бъдат следните: да прибере играчките си, да почисти стаята си, да почисти праха, да измие съдове или поне своите, да хвърли боклука, да полее цветята, да нахрани домашния любимец и други (според възрастта). Можете също да включите седмични задачи в графика: почистване на двора (ако имате къща), пускане на пералнята и други. Нека цялото семейство се включи в по-големите задачи, за да бъде по-забавно. Очертайте задълженията по седмичен или месечен график и след като детето ви приключи с нещо, накарайте го да постави отметка в квадратчето „готово“. В края на всяка седмица ще бъде много вдъхновяващо да се направи равносметка както за родителя, така и за детето.

5. Не забравяйте за похвалите и наградите

Всички хора, независимо от възрастта, са мотивирани от награди. Наградите са чудесен начин да покажете благодарност за добре свършената работа, да повдигнете настроението и да събудите интереса на малчугана. Важно е да се вземе предвид възрастта на детето, тъй като наградата трябва да бъде съобразена с годините.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама