Как да се справим с неудобните въпроси на детето


Как да се справим с неудобните въпроси на детето
Снимка: iStock

За детето ви светът е непознато място, а вие сте единственият му източник на информация. Малчуганът се опитва да намери смисъла на всичко, което вижда. Не мислете, че само големите деца задават въпроси. Изненадващите питания ще дойдат още щом детето проговори. Да си малчуган е като да си възрастен в напълно непозната държава – всичко ти се струва чуждо. Обикновено 2-годишните започват въпроса си с “Какво”. По този начин те обогатяват речника и познанията си за света. Постоянно ще чувате “Какво е това?”... Отговаряйте изчерпателно, за да може мъничето да получава колкото може повече информация за света наоколо.

С нарастването на възрастта обаче, въпросите стават много по-сложни и дори неудобни.

Децата вече забелязват физическите различия между момичетата и момчетата и ще започнат да се интересуват на какво се дължат те. Започват да любопитстват от къде се появяват бебетата и още ред други неща.

Истината е, че подрастващите нямат потребност от много подробна информация за сексуалността, ако започнем много да обясняваме, те ще гледат с неразбиране и ще продължават да задават още неудобни въпроси. Но не бива и да бягаме от неудобните въпроси, да прехвърляме темата на разговор и да се притесняваме да отговорим на детето. Добре е да отговаряме простичко и елементарно с точни и ясни обяснения без да увъртаме.

Опитайте се да не изглеждате неспокойни или смутени, отговаряйте с готовност на въпросите. Щом детето пита, значи има нужда да разбере, значи е време да му се обясни част от истината в положителен аспект. Не е нужно да се караме на детето и да му внушаваме срам от въпросите си, а да задоволим любопитството му с достоверна, но не пълна информация.

Много е важно да създадем атмосфера на доверие още докато децата са малки, така ще ги предразположим спокойно да задават въпроси през идните години, когато реално ще се нуждаят от информация на тази тема.

5 ПОЛЕЗНИ НАВИКА, КОИТО ДА ИЗГРАДИМ У ДЕТЕТО

Така, че не неудобните въпроси, трябва да тревожат родителите, а липсата на такива. Ако ви се случи да не знаете отговора, признавайте си. Не е срамно да кажете на детето, че не сте учен, а обикновен човек. Добавете, че ще прочетете по въпроса и ще го осведомите.

Не забравяйте, че комуникацията с вашите деца е едно от най-важните неща, особено в пубертета, когато те са най-крехки и уязвими и се нуждаят най-много от подкрепата на семейството. Затова разговаряйте с тях.
Спомнете си какво ви е интересувало, когато вие сте били на тяхното място, какви въпроси сте задавали, как ви е било отговаряно, и се постарайте да се подготвите добре за любопитството на вашите деца така, че да не ви се сторят неудобни въпросите им.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама