5 неочаквани неща, които издават продължителността на брака


 5 неочаквани неща, които издават продължителността на брака
Снимка: iStock

Всички хора искат любов за цял живот, но практиката показва, че това е рядко изключение от суровата реалност. През 2017 г. в Европа е имало около 2 развода на 1000 души. Хубавото е, че предвиждането на развод е възможно и е подкрепено от научни изследвания. Ето 5 изненадващи неща, които издават продължителността на брака.

1. Емоционалният тон на гласа им

Компютърен алгоритъм може да предвиди успеха на брака с точност от 79%, като използва само тона на гласовете на съпрузите, когато общуват помежду си. Учените анализирали разговорите на повече от 100 двойки, които посещавали психолог и след това наблюдавали семейното им положение в продължение на 5 години.

Оказва се, че интензивността, височината и „тръпненето“ могат да показват силни емоции. Това, което казвате, не е единственото нещо, което има значение, много е важно и как го казвате. 

2. Колеги от противоположния пол

Според датски изследователи хората, които работят предимно заобиколени от представители на противоположния пол, се развеждат с 15% повече. 

Вижте още: 5 неща, които дъщерите наследяват от майките си

3. Възпитанието на майката

Жените подават молба за развод по-често. Освен това има проучвания, които показват, че повечето двойки копират поведението на родителите си, особено на майките си. Социолозите изследвали поведението на 7000 души и открили, че ако една майка започне нова връзка, доста често (независимо дали е брак, или просто съжителство) техните възрастни деца правят същото.

4. Игнориране на конфликти

Джон Готман е посочил 4 предвестника на предстоящия развод: презрение, позиция на жертва, силна критика и игнориране на конфликти. Само си представете, че чувствате, че сте готови за горещ дебат по въпрос, който ви дразни от доста време, и вашият партньор изведнъж приключи разговора.

Може да изглежда, че съпрузите могат да запазят мира, като правят това, но е погрешно. Въпреки че дебатите и кавгите не са най-добрата част от комуникацията като цяло, те все пак ви помагат да се справите с нещата. Те са необходими, за да излязат наяве неразрешените проблеми. Ако човек продължава да пренебрегва тези ситуации, разногласията само ще растат.

Вижте още: Тайната на успешния брак: Ето защо семейство Бекъм спят в различни стаи

5. Отрицателното отношение на съпруга към приятелите на жена му

Учените са анализирали връзката на 373 двойки в продължение на 16 години. Оказа се, че 46% от двойките са се развели до 16-ата година от брака и често пъти критиките на съпруга към приятелите на жена му през първата година от брака им предсказват този разрив в бъдеще.

Според учените това се дължи на факта, че отношенията между жените и техните приятели продължават по-дълго, докато мъжкото приятелство по-често зависи от съвместни дейности. Съответно за мъжете е по-лесно да променят кръга на общуването си и по-трудно да се спогодят с приятелите на съпругата си, които намират за неприятни.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Светът е огледало на твоите мисли, чувства и действия и винаги ще ги връща обратно към теб.

Дийпак Чопра

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама