5 забравени маниера, на които да научите детето си


5 забравени маниера, на които да научите детето си
Снимка: iStock

Има сериозна разлика между поколенията, когато става въпрос за етикет. Според професионалисти маниерите на младите хора са се влошили през последните 30 години. Например, 50% от младите хора на възраст до 25 години смятат, че е напълно приемливо да използват мобилни телефони в ресторанти, докато само 20% от хората над 60 години са съгласни.

Как да научим децата на маниери

Обноските не трябва да са битка между деца и родители. Най-лесно би било, ако:

-Практикувате у дома. Подгответе децата предварително за различни ситуации, за да не бъдат изненадани.

- Имайте очаквания, подходящи за възрастта. Знайте какво е способно да научи и прави вашето дете на всеки етап от живота. Родителите често са изненадани от това, с какво могат да се справят децата им, когато имат шанс.

Вижте още: Притеснително: Над 140 000 двойки у нас страдат от проблеми с репродуктивното здраве(ВИДЕО)

- Давайте добър пример. Децата са най-добрите имитатори, така че внимавайте за собствените си маниери, дори ако мислите, че не гледат.

- Пропуснете заплахите и наказанията. Те не работят и положителното мотивиране е по-ефективно в дългосрочен план.

Ето кои маниери са основни, но за съжаление, все по-рядко срещани.

1. Кога да изключат телефона

Повечето деца, дори много млади, имат свой собствен смартфон или лесен достъп до този на родител, което означава, че трябва да бъдат научени на етикет веднага щом станат достатъчно големи, за да го държат. Това започва със знанието кога да го изключите или да го заглушите и да го премахнете от поглед, като в киносалони, църкви, партита за рождени дни и семейни вечери.

2. „Заповядай“, „Моля“ и „Благодаря“

Да не забравяте да казвате „моля“ и „благодаря“ е страхотно начало, но също така трябва да научите децата си как учтиво да приемат благодарности. Много деца ще кажат „няма проблем“, „както и да е“, „ОК“ или изобщо няма да отговорят, когато им благодарят.

3. Малки жестове

Това са малките прояви на доброта, които помагат на обществото да работи гладко. Неща като задържане на вратите отворени, прибиране на изпуснати предмети или оставяне на някого да мине първи на опашката са много важни.

4. Отстъпване на мястото в градски транспорт

Отстъпването на място на възрастен или бременен човек беше нещо обичайно, но в наши дни много хора дават приоритет на комфорта на детето си пред другите. Освен ако не са много малки или болни, повечето деца са напълно способни да стоят прави за определен период от време и това е идеалната възможност да ги научите да показват доброта и да мислят за другите.

5. Изчакване, докато всички седнат на масата

Независимо дали вечеряте у дома, или в ресторант, правилният етикет повелява да изчакате с храненето, докато всички бъдат обслужени. Много хора са с впечатлението, че децата винаги трябва да се хранят веднага, но дори много малки деца могат да бъдат научени да чакат няколко минути за всички останали.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама