6 остарели и опасни идеи, които „набиваме“ в главите на децата си


6 остарели и опасни идеи, които „набиваме“ в главите на децата си
Снимка: iStock

Всички искаме децата ни да се превърнат в щастливи и успешни възрастни. Затова използваме възпитателни техники, които ще ни помогнат да постигнем тази цел. Учим децата си да слушат възрастните и да се концентрират върху ученето, но никога не ни е минавало през ума, че подобни уроци могат да донесат повече вреда, отколкото полза в бъдеще. Някои популярни и широко разпространени схващания вече не са от полза за младите поколения. Ето кои.

1. „Детето ми ще получава само най-доброто“

Отглеждането на разглезено дете е лесна задача. Определяща характеристика на разглезеното дете е нежеланието му да признае желанията на другите хора. Когато родителите угаждат на детето твърде много, те всъщност му правят лоша услуга. Като възрастен такова дете се превръща в собствен враг: липсва му отговорност, има лоши социални умения и използва хората за собствена изгода.

2. „Винаги трябва да слушаш възрастните“

Родителите често искат да накарат децата си да ги слушат. Но послушните деца се превръщат в послушни възрастни. Такива хора имат по-малко шансове да отстояват себе си и е по-вероятно да станат жертви на манипулатори. Те просто изпълняват заповеди, без да задават въпроси и не поемат отговорност за действията си. Ето защо е важно да научите детето си как да казва „не“ и да изразява мнението си.

3. „Да получиш 6 в училище е супер, да получиш 5 е лошо“

Сигурният начин да накарате детето си да страда от безпокойство през целия си живот е да наложите „синдрома на обикновния отличник“. Най-доброто нещо, което всеки родител може да направи за децата си, е да им обясни, че неуспехите не влияят по никакъв начин на връзката им и във всеки случай те ще бъдат обичани.

Провалът може да бъде от полза за децата по няколко причини - учи децата да се справят с негативна ситуация, предоставя ценен житейски опит и помага да се намерят решения на трудни ситуации в бъдеще.

Вижте още: 8 неща, с които мъжете вбесяват независимата жена

4. Не се бий и не отвръщай на ударите"

Човек трябва да знае как да отстоява себе си. Ако родителите втълпяват на детето си, че при никакви обстоятелства не може да обижда или удря друг човек, детето просто ще мълчи и ще страда от насилници, каквито непременно ще срещне през живота си. То няма да може да оцелее в конкурентна среда в бъдеще. Детето трябва да знае, че има право да се защити. И ако родителите учат децата си как да отстояват себе си, те ще им направят подарък за цял живот.

5. „Трябва да се съсредоточиш върху ученето, аз ще направя останалото вместо теб“

Родителите не трябва да казват на децата си да се съсредоточат върху една основна задача и да решават останалите проблеми вместо тях. Всеки човек трябва да развие умения за многофункционалност и да може да поема отговорност за всички сфери на живота си. Но тези умения често идват с опит, който детето няма да има, ако е отгледано с прекомерна грижа.

6. „Трябва да отидеш в университет веднага след дипломирането си“

Ако детето не знае какво би искало да работи един ден, то е по-вероятно да избере варианта, предложен от родителите. Подобен избор може да се превърне в голяма грешка и детето да съжалява. Родителите не трябва да оказват прекалено голям натиск върху тийнейджърите и да им дадат възможност да подредят собствените си планове за живота.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат. Ето защо те не получават това, което искат.

Мадона

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама