7 мита за отглеждането на деца, които не са верни


7 мита за отглеждането на деца, които не са верни
Снимка: iStock

Често родителите изпитват непреодолимо желание да се месят и помагат на малчуганите си. Експертите обаче казват, че прекалената родителска намеса може да направи децата по-малко склонни да контролират своето внимание, поведение и емоции. И тъй като сме наясно колко стресиращо може да бъде да определим кое е правилно и кое не, докато навигираме в родителството, днес ще разбием няколко мита, които витаят в обществото, що се отнася до отглеждането на деца.

1. Захарта прави децата хиперактивни

Ако някога сте гледали анимационен филм с детето си, където захарта е представена като основен източник на хиперактивност, тогава може да си помислите, че това е вярно и в реалния живот. Но според проучвания, захарта няма нищо общо с това превъзбудено поведение. Възможно е вълнението за сладко, което децата изпитват на рожден ден например, да ги направи по-активни, а не самата торта.

2. Постоянното казване на „не” кара детето да се чувства критикувано

Добре е да казвате на децата си „не“. Всъщност, стига да не звучите агресивно или настойчиво, детето ви може да се чувства по-сигурно, ако има някои ограничения. Например, можете да изведете детето си от парти, защото се е държало лошо, след което да го оставите да се успокои и да изрази раздразнението си със собствените си думи.

3. Нуждите на децата винаги трябва да са на първо място

Родителството може да бъде емоционално и физически изтощително и наистина изисква много усилия и упорита работа. Много е важно родителят да е здрав и стабилен, за да може да води децата си в правилната посока. Опитвайки се да задоволите всеки каприз, въпреки че това ви изтощава или не ви е комфортно, това ще рефлектира и на малчуганите. Поставете нужните граници, дори това да значи понякога да поставите себе си на първо място.

4. Можете да разглезите бебето с гушкане

Няма шанс родител да разглези бебето си. Малките същества се нуждаят от възможно най-много внимание от страна на родителите си - това им помага емоционално, физически и умствено да растат. Важно е да гушкате бебето си много плътно, за да усеща топлина, да диша правилно и да наддава здравословно.

5. Трябва да оставите бебето да се „нареве”

Тъй като бебето не може да бъде разглезено и тъй като то не разбира какво е манипулация, може би не е добра идея да го оставяте да плаче. Вашето бебе най-вероятно плаче, защото или е гладно, или самотно, или му се спи, а плачът е единственият начин да ви уведоми. Бебетата овладяват изкуството на манипулацията след 9-10 месеца, но плачат по доста различен начин, за да получат това, което искат.

6. Записвате го на определени спортове, за да порасне

Ако смятате, че детето ви може да стане по-високо, ако спортува баскет или волейбол, за съжаление това не е възможно - генетиката може да е единственият ви валиден източник по този въпрос. Вместо това се опитайте да се съсредоточите върху храненето на детето си, избягвайки транс мазнини и прости захари, които могат да намалят темповете на растеж.

7. Шамарите имат възпитателна цел

Физическата агресия, колкото и незначителна да ви се струва, може да накара детето ви да стане агресивно, асоциално и в дългосрочен план да възникнат психични проблеми. В края на краищата пляскането може дори да не проработи. Важно е да изградите отношения на доверие и добра комуникация с детето си, за да разрешите проблемите.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Без жената мъжът е просто нелепа шега.

"Цар Плъх"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама