Важни маниери, които трябва да възпитате у детето


Важни маниери, които трябва да възпитате у детето
Снимка: iStock

Като родители, всички ние се стремим да отгледаме хора, достойни за уважение, но и всички сме наясно, че това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. И така, каква е тайната на успешното възпитание, така че уроците наистина да се „закодират”?

На първо място родителите трябва да имат предвид, че взаимното уважение е от ключово значение и че маниерите са начин това уважение да влезе в действие. Но понякога вместо да моделираме добри маниери, много често реагираме със заплахи, подкупи и крясъци. А ето и кои са маниерите, на които непременно трябва да научите децата си.

ОБСЪДЕТЕ ТЕЗИ НЕЩА С ПАРТНЬОРА, ПРЕДИ ДА ИМАТЕ ДЕЦА

1. Вълшебни думички

Всяко искане, което не включва „моля“ и „благодаря“, определено кара родителите да потръпнат. И все пак може да бъде голямо предизвикателство да научите децата на вълшебните думи. Затова пробвайте под формата на игра - това на практика е интерактивно учебно изживяване, което дава на децата шанс да експериментират с доброто, лошото и грозното. Развихрете въображението си и направете чаено парти с различен тип „гости” – приятни, забавни, невъзпитани и т.н.

2. Маниери на масата

Семейните вечери могат да накарат всеки родител да постави под въпрос уменията си за отглеждане на деца. Как да се справите? Организирайте седмична изискана вечеря. Извадете платнените салфетки и накарайте всички да облекат най-хубавите си дрехи. Ще се изненадате от това как новостта на това събитие ще накара децата с нетърпение да участват. Само не забравяйте да поддържате очакванията си съобразени с възрастта.

3. Хигиена

Миене на ръце и зъби, покриване на устата при кашляне или кихане – тези основни хигиенни практики са от съществено значение и най-добре се преподават чрез повторение и рутина. Според професионалистите тези маниери ще се вкоренят с течение на времето, стига да сте достатъчно последователни. Между 3 и 5 години можете да оставите детето да изпълнява тези задачи самостоятелно във ваше присъствие, а след 6-7 много деца могат да извършват ежедневната си хигиенна рутина сами.

4. Поздравяване на познати

Много деца мълчат или се крият зад родителите си, когато някой съсед или познат ги поздрави. Е, този вид нервност е невероятно често срещана, но това не я прави по-малко социално неудобна. Добрата новина е, че дори срамежливите деца могат да се научат да уважават нечие присъствие, стига да имат малко практика. За деца на възраст 3 и повече години разиграйте сценарий, като накарате семеен приятел или съсед да позвъни на вратата и да се преструва, че идва, така че детето ви да има шанс да премине през играта.

5. Поемане на отговорност

Всички се опитваме да възпитаме децата си да бъдат мили и съпричастни хора, но принуждаването на дете да се извини не прави много в дългосрочен план. Всъщност, изискването за извинение често е лаконичен и неискреен израз и не учи децата как да подходят в трудна ситуация. Изказването на съжаление е това, което правим, когато се чувстваме зле от нещо и това може да накара другия да се почувства по-добре.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама