Обсъдете тези неща с партньора, преди да имате деца


Обсъдете тези неща с партньора, преди да имате деца
Снимка: iStock/Guliver

Има една поговорка, която гласи „никога няма подходящо време за бебе“. Колкото и да е вярно това, има начин да накарате този назрял момент да протече малко по-гладко - чрез обсъждане. Ще се изненадате колко много неща ще разберете, ако просто седнете да поговорите с половинката. И повярвайте, обсъждането на “бебешката” тема трябва да се случи преди самото забременяване, за да е максимално пълноценна. А ето и кои са основните неща, които трябва да “покриете” в подобен разговор.

1. Кой какви задачи ще изпълнява?

Въпреки че майката износва и ражда детето, все още има много задължения, които могат да бъдат разделени - къпане, нощно хранене, повиване, сменяне на памперси и какво ли още не. Страхотно е, ако сте на една и съща страница и двамата искате да делите грижите.

Но нека не забравяме, че има и домакински задължения като пране, почистване, готвене и пазаруване, които ще се увеличават. Редно е да поставите основите на един примерен график, който би работил и за двамата, за да няма разочаровани после.

2. Къде стоите по въпроса с яслата?

Може да е очевидно, но обсъждането на този тип грижи води до неизбежния разговор кога ще се върнете на работа. Тук освен финансовата част, трябва да обсъдите и емоционалната - каква възраст ви се струва приемлива за тръгване на ясла (детска градина), имате ли роднини, които могат да помогнат, частна или държавна ще изберете.

Разбира се, нещата може да се променят и адаптират, когато детето се роди, но това помага да “сложите картите си” на масата за начина, по който виждате за семейния си живот.

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА ДЕЦАТА "АЛФА"

3. Какви финансови решения ще вземете?

Всички знаем, че разходите около едно бебе са доста сериозни, но обсъждането на тези финанси е жизненоважно. Създаването на бюджет може да бъде полезно, както и обсъждането на вашите силни и слаби страни, когато става въпрос за финанси. При първоначалните сметки трябва да включите неща като столче за кола, креватче, количка, стерилизатор, помпа за кърма и т.н.

4. Какви са убежденията ви спрямо детското възпитание?

Всеки човек има различни идеи за това какво включва дисциплината. И тук става дума най-вече за начина, по който като родители подхождате към ситуация. Може би ще се изненадате, но много семейни скандали се въртят именно около тази тема - единият родител не е достатъчно строг, глези твърде много детето и т.н.

5. Къде смятате да отгледате детето си?

В собствено жилище ли живеете, или сте под наем? В града ли смятате да градите семейство, или предпочитате тишината на околията? Имате ли място за детска стая, или сте предвидили ремонт? По някаква причина бебетата имат страшно много вещи, въпреки минималистичните си размери. Това може да означава преместване на по-голямо място или приспособяване на текущото ви пространство за новия човек.

6. Как виждате връзката си, след като бебето се появи?

Двойките могат неволно да се пренебрегнат един друг, което е разбираемо, защото бебето изисква цялото ви внимание и любов. Често родителите смятат, че става по-лесно, когато детето пораства, но истината е, че колкото повече време минава, толкова по-трудно е да се свържете отново.

Ако търсите дом в жилищен комплекс в София, то запознайте се с условията им и това какви са техните предимстава.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама