10 неща, които никой няма да ви каже при първата бременност


10 неща, които никой няма да ви каже при първата бременност
Снимка: iStock/Guliver

Прекрасни симптоми като умора, гадене, болки в гърба и ставите, постоянно ходене до тоалетна, непрекъснат глад и „емоционалност“ се считат за нормални по време на бременността, така че никой не е твърде изненадан от тях. Има обаче много повече неприятности, за които хората не говорят или ви показват във филмите.

1. Може да имате болезнени гърди

Един от първите симптоми на бременността, който много жени изпитват, са възпалените гърди. Допълнителният приток на кръв, производството на мазнини и хормоните правят това особено през първите няколко седмици.

2. Ареолите потъмняват

Вашите ареоли стават по-тъмни, по-големи. Затова се опитайте да ограничите излетите си с бяла тениска без сутиен, ако не искате да предизвикате любопитни погледи.

3. Може да имате допълнително слюнкоотделяне

Изглежда, че засяга доста жени по време на бременност и никой не знае защо. Отново се винят хормоните, защото това е причината за повечето неприятности по време на бременност. Гаденето също е правдоподобна причина, тъй като допълнителната слюнка обикновено е предупредителният механизъм на организма.

4. Може да страдате от запек

В момента изпомпвате допълнителен прогестерон и това е особено  важно, защото отпуска мускулите на матката, така че да нямате ранни контракции. Недостатъкът е, че помага за отпускане на всички мускули, така че лесно можете да стигнете ди запек.

8 НЕЩА, КОИТО ДЕЦАТА НАСЛЕДЯВАТ ОТ БАЩИТЕ СИ

5. Може да получите хемороиди

Нарастващата ви матка и увеличеният приток на кръв обикновено са виновниците, но и запекът, и раждането също могат да ги причинят.

6. Може да ви се запуши носът

Някои жени страдат от запушване на носа по време на бременността. Естрогенът причинява подуване на лигавиците в носа ви заедно с всичко останало, така че може да причини запушване и дори кървене от носа.

7. Може да имате киселини

Спомняте ли си този страхотен хормон прогестерон, който отпуска матката ви, така че да не изхвърли бебето? Е, това също така отпуска мускул, наречен долния езофагеален сфинктер. Това разхлабване може да накара стомашната киселина да се върне обратно в хранопровода.

8. Може да страдате от крампи 

Никой не знае какво ги причинява. Възможните виновници са компресираните кръвоносни съдове или просто натискът от носене на по-голяма тежест.

9. Може да получите синдром на неспокойните крака

Синдромът на неспокойните крака не е опасен или знак, че нещо не е наред, но може да бъде неприятен и да наруши съня ви. Разтягането, затоплящите бани, акупунктурата и масажа помагат.

10. Може да се потите

„Блясъкът“ на бременността често се причинява от това претоварването на организма.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Еманципацията на жените доведе до загуба на тайнствеността и мистерията на жената.

Грейс Кели

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама