Защо модерните родители не вярват в наказанието като метод на възпитание?


Защо модерните родители не вярват в наказанието като метод на възпитание?
Снимка: iStock

Родителството никога не е било лесна работа. Няма магически формули за отглеждане на деца и всеки ден родителите се сблъскват с най-различни предизвикателства. Когато детето излезе извън контрол, възрастните са принудени да предприемат действия, но по-често, отколкото ни се иска да си признаем, нямаме представа какво да правим. Според експертите обаче възпитанието, основано на наказания и награди, не е добра стратегия и все повече млади родители го отхвърлят като вариант. Ето защо.

1. Наградите и наказанията не са на мода

Доброто старо „Изяж си всичките зеленчуци или няма да има десерт“ е било общо правило във всички домакинства до преди няколко десетилетия. На пръв поглед наградите и наказанието изглеждат като напълно различни понятия, но всъщност са двете страни на една и съща монета. И двете са само външен импулс, който се фокусира върху поведението на детето и има тенденция за незабавен ефект, в който повечето хора виждат единствено основния резултат.

Такова манипулативно отношение към децата наистина е било норма дълго време, а осведомеността за детската психика се е увеличавала много бавно през годините. Родителите в днешно време са склонни да не използват тези видове техники.

2. Лошото поведение не се променя

Детето изпитва безпокойство, че не знае какво не е наред. Създават се проблеми с ниско самочувствие и се подсилва отрицателните идеи вместо положителните. Получава се ерозия в отношенията между деца и родители.

Повечето съвременни родители залагат на позитивното образование като основа. Какви са неговите принципи?

БАЩАТА Е НАЙ-ВАЖНИЯТ МЪЖ В ЖИВОТА НА ЕДНО МОМИЧЕ

Позитивното образование набляга на положителните емоции. Това означава, че се фокусира върху практическите черти на характера, както и персонализираната мотивация. Разбира се, гледането само на „добрите постъпки“ също не е най-доброто нещо. Вместо това, позитивното образование има за цел да покаже на детето, че любовта, която изпитвате, е безусловна.

Следователно показването на чувствата и оставянето на детето да изрази своите е здравословна демонстрация на привързаност. Фрази, като „Толкова съм доволна от това, което постигна“ или „Страхотно е, че успя!“ са по-мотивиращи от материалните награди.

Ползи от възпитанието без наказания или награди:

- Учат по-бързо, защото чрез позитивността детето по-добре мисли, чувства и решава за себе си или за своя свят.

- Децата развиват по-голяма увереност, което им осигурява по-здравословно самочувствие.

- Изпитва повече удовлетворение от извършването на ежедневни дейности.

- Усещането за сътрудничество се засилва.

- Развиват се социални умения за цял живот.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама