7 неща за любовта, на които да научим децата си


7 неща за любовта, на които да научим децата си
Снимка: iStock/Guliver

Приказките рисуват с розово перце и вдъхновяващи епитети образа на любовта. Разбира се, малките детски главички веднага го запаметяват в „базата данни“, но истината е, че от нас зависи да покажем на децата си реалността на любовта. Те трябва да знаят, че тя не винаги включва рицари в бляскави доспехи и „заживели щастливо“. По подобен начин не бива да им позволяваме да вярват, че грубите хора, които ги ги потискат, го правят „от любов“. Ето кои са най-съществените послания за това велико чувство, на които трябва да научим децата си.

1. Тормозът не е любов

Когато децата ви се прибират разстроени вкъщи, защото някое детенце ги е тормозело, не им казвайте, че това е „защото ги харесват“. Ако ги оставим да мислят по този начин, ще ги научим, че тормозът е признак на любов, а това далеч не е здравословно.

2. Любовта дава, но и взима

Като майки за нас е напълно естествено да даваме цялата си любов и внимание на децата. Но точно затова се казва „майчина любов“. Малчуганите трябва да знаят, че не могат да бъдат само получаващата страна. Колкото и да заслужават любовта на другите, те трябва да правят компромиси и да демонстрират своите чувства.

3. Да обичаш другите не означава да обичаш себе си по-малко

Любовта не бива да бъда асоциирана с жертвоготовност. Да, компромисите са важни, но това не значи, че човек трябва да обича себе си по-малко, за да бъде способен да обича някой друг.

4. Уважението е от решаващо значение

Уважението и любовта вървят ръка за ръка. Любовта без уважение може да бъде токсична, да потиска и да манипулира. Всеки човек заслужава уважение, затова трябва да го даваме свободно, но и да го изискваме.

5. Да обичаш себе си не значи да си егоист

Малките трябва да знаят разликата между това да бъдат егоисти и да обичат себе си. Те не трябва да се променят, само за да се впишат в нечий калъп, но и не трябва да тъпчат чуждото достойнство, за да получат това, което искат.

6. Понякога любовта не е завинаги

Романтичните комедии и всички приказки могат да накарат децата ви наивно да вярват, че всяка любов е за цял живот. Но истината е, че колкото и силна да е тя понякога, щастливият край не е задължителен и в някои случаи е по-добре да да продължите напред сами.

7. Любовта не е само дъги и пеперуди

Любовта е навсякъде около нас, но не винаги е само розова. Децата трябва да са готови за по-малко красивото й лице – когато доверието бъде предадено, когато водят спор или ревността се намеси.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама