Обявиха мерките за безопасност в детските градини


Обявиха мерките за безопасност в детските градини
Снимка: iStock/Guliver

Броят на децата в група и дистанцията между тях, родителите и служителите на детските градини и ясли остава основен проблем и в разпратените до тях инструкции с детайлни мерки за сигурност.

Това става ясно от мерките  за безопасност в условията на пандемия, публикувани от министерството на здравеопазването и изпратени до директорите от МОН. Те могат да бъдат актуализирани в зависимост от епидемиологичната обстановка в страната.

Припомняме, че детските градини и ясли започват да работят в периода между 22 май и 1 юни, само след осигурени строги санитарно-хигиенни условия и спазване на разписаните от ведомствата мерки.

Указанията започват с това, че е препоръчително децата, за които има възможност да се грижи възрастен, да останат вкъщи. Това важи особено за тези, които живеят в едно домакинство с възрастни хора и с такива от рискови групи. Препоръката важи и при случаите, когато за придвижването до детското заведение се налага използването на обществен транспорт.

Ако все пак родителите пуснат децата си на градина, то ще стане само по тяхно желание и след подписана декларация за информирано съгласие с новите правила за работа в детските градини и ясли. Няма да са необходими медицински бележки по Наредба 3 за връщане на децата в градината или яслата.

В мерките е разписано, че очакваният брой на завърналите се деца в групите ще бъде между 12 и 16. Обаче: "В случай на едновременно присъствие на повече от 20 деца от една група в детската градина/ясла се предприемат действия за разделянето им в подгрупи чрез обособяване на отделни кътове в рамките на общото помещение или се търси друго подходящо решение". Така на практика здравното и образователно министерство предполагат, че броят в група може да достигне 20 деца, като максималната цифра не е уточнена, но е посочено, че тя може да се актуализира в зависимост от решението на родителите или промяна в ситуацията.

По време на изслушването на образователният министър Красимир Вълчев от Комисията по образование днес, той призна за това, че освен разделянето в подгрупи не е мислено за допълнителни мерки за дистанция между децата и служителите на детските заведения. Причината, че очаквали едва 50% от децата да се върнат в градините и призна, че не може да се осигури дистанция в групата. "В най-лошият случай ще имаме полудневни занимания", каза той и добави, че няма неизпълними мерки.

На персонала в детските градини и ясли се забранява събирането на групи, като не се препоръчва контактът на повече един член на персонала с повече от една група.

"Трябва да е ясно, че предвид спецификата на работа в детските градини физическа дистанция между децата и персонала в една група не е възможно" е посочено в мерките на здравното министерство. Тя е задължителна между: децата в отделните групи, персонала в отделните групи и между родителите и персонала на детското заведение.

Приемането на децата в детската градина или ясла ще се извършва по предварително оповестен график, при необходимост и в по-дълъг интервал от време, а ако климатичните условия го позволяват - на двора или на специално обособено пространство, осигуряващо отстояние на най-малко 2 м между семействата, като няма да се допуска влизането на придружителите на децата в сградата на детската градина.

Самият прием ще се извършва от медицинско или друго упълномощено от директора лице, което следва да ползва маска/шлем и ръкавици. Ако се констатира, че детето има признаци на заболяване то може да бъде върнато.

Повечето време децата ще бъдат навън, ако условията позволяват, дори храненето им може да се организира на открито. В забавачките няма да има учебен процес, в тях са забранени дейностите като изучаване на чужди езици, танци, изобразителни изкуства или спорт. Играчките ще се дезинфекцират поне два пъти дневно.

При установяване на случай на заразен с коронавирус - дете или възрастен, лицата, които ще се поставят под карантина, ще се определят от районните здравни инспекции в зависимост от ситуацията.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Смятам, че сексапилът идва отвътре. Това е нещо, което е в човек, без значение какво правите с гърдите си, бедрата или устните.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама