Разглезените деца – неподготвени за живота


Разглезените деца – неподготвени за живота
Снимка: iStock/Guliver

Родителите често, в повечето случаи неволно, разглезват децата си. Казват винаги "да", изпълняват всички им желания, никога не ги спират. Обикновено голяма част от заплатата им отива за малчугана - подаръци, играчки, курсове, излизания... До къде води това и какви могат да бъдат последствията за самите деца?

Преди да отговорим на тези въпроси обаче, трябва да определим кое дете е разглезено. Това е дете, което не се подчинява на родителите си, поставя своите капризи над желанията на мама и татко, приема всички грижи за даденост и не изпитва никакви чувства за благодарност към тези, които са го отгледали. Обикновено обаче вината не е в самото дете. Тя е в родителите, които поради една или друга причина са били приети за даденост. Разглезените деца се държат като малки крале и кралици само когато имат поданици. Първо това са родителите, след това учителите, а в по-късен етап дори половинките им. Но щом тези, които изпълняват капризите изчезнат, разглезеното дете става напълно безпомощно. В крайна сметка, разглезените деца стават такива само поради неправилно възпитание.

Една от основните последици от разглезването е, че детето няма никакви домашни навици. Момичета не умеят да готвят, чистят и да подреждат. Момчетата не разбират нищо: нито как да сменят една крушка, камо ли гума на кола.

ФАТАЛНИ ГРЕШКИ ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ДЕТЕ

Работата е в това колко активно родителите защитават децата от ежедневните проблеми и трудности. Спомняте ли си приказката за принца и просяка? Принцът беше много разглезен и това не е странно, защото за него всичко се правеше от слуги и от ранна възраст беше свикнал с хиперпопечителство. Нашето поколение в крайна сметка се превръща в такива принцове. Вместо слуги имаме машини, които обслужват нашите капризи. Те мият чинии, приготвят храна, осигуряват развлечения, почистват след нас, перат дрехи. Защо детето трябва да научи някакви битови умения, ако техниката или неговите родителите могат да правят това вместо него.


И какъв е резултатът? Когато достигне пълнолетие, детето не може да направи абсолютно нищо без родителите си. Липсата на домашни умения се превръща в най-големия проблем в момента, когато дете, разглезено в младостта, стигне до създаването на семейство. Домакински въпроси, ремонт, живот, готвене - това, което родителите преди са предоставяли, сега трябва да го направят сами. Което ги натъжава и изнервя, а и дори наранява. Именно затова родителите трябва да дават малки задачи на децата си, за да могат те да се научат, че не всичко идва наготово.

Прекалената грижа за децата си поставя главната задача да изолира детето от всички лоши неща, които биха могли да му се случат. Светът е пълен с неща, които могат да навредят - както физически, така и морални. Най-вероятно сте срещали родители, които позволяват на децата да играят само в близост до вкъщи, задължават ги да се върнат у дома не по-късно от седем и други подобни примери. Строгите мама и татко принуждават детето да живее според правилата на своя свят, което не съвпада с това, което наистина се случва. Гладката подготовка на децата за суровите реалности в живота е една от основните задачи на родителите. Те трябва да представят на детето си света такъв, какъвто е, а не да го карат да мисли, че всичко е розово и добро.

Всеки родител може да осигури на децата си това, на което е способен. Нищо не трябва да бъде прекалено и на всяка цена. Когато децата осъзнаят стойността на парите и това, че подаръкът е жест на обич, а не нещо задължително, тогава ще бъдат напълно подготвени за живота.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Когато целият свят мълчи, дори един глас става могъщ.

Малала Юсуфзай

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама