Какво може да се случи, ако започнете да давате на бебето си твърда храна вместо пюрета


Какво може да се случи, ако започнете да давате на бебето си твърда храна вместо пюрета
Снимка: iStock

Отбиване, ръководено от бебето, е подход, който насърчава въвеждането на твърда храна на бебетата, като им се позволява да се хранят сами. Започва се от около 6-месечна възраст. Вместо да им давате пюрета, вие им предлагате безопасна версия на семейната храна, която те могат да вземат и изядат със собствено темпо. Този подход има различни предимства, като насърчаване на по-здравословно хранително поведение и развиване на фини двигателни умения. Освен това може да бъде по-приятно както за бебетата, така и за родителите. Ето и няколко предимства на този подход.

Може да ги предпази от наддаване на тегло по-късно в живота

С този подход бебетата са много по-ангажирани в процеса на хранене и могат да грабват храната и да я поднасят към устата си със собствено темпо. По този начин те имат повече свобода да спрат да ядат, когато са сити, като по този начин намаляват риска от съзнателно или подсъзнателно преяждане в сравнение с бебетата, хранени с лъжица.

Според проучване 11% от бебетата в контролирана група, които са били хранени с лъжица, са били категоризирани като затлъстели в сравнение с 1% от групата, която е била отбита с помощта на подхода "отбиване, ръководено от бебето".

Вижте още: Кога да преместим детето от кошара в легло

Може да намали придирчивото хранене

Чрез използването на метода повече текстури и вкусове се представят на бебето в началото на живота му. Това може да намали нервността на бебето около храната и то може да започне да приема по-голямо разнообразие от храни, вкусове и текстури.

Бебетата, които изследват различни видове храни отрано, могат да станат по-отворени към експерименти по отношение на храната, което означава, че е по-вероятно да ядат и да опитат нова, по-широка гама от храни, докато пораснат.

Може да помогне на бебетата да развият здравословни хранителни навици

Тъй като бебетата имат по-голяма свобода да избират колко искат да ядат, подходът  може да доведе до по-здравословни храни в сравнение с бебета, хранени с лъжица. Тъй като бебетата са активни участници в процеса на хранене, често се твърди, че този подход насърчава здравословни хранителни навици по-късно в живота на бебетата.

Според някои изследвания бебетата на възраст около 18-24 месеца, които са били отбити с помощта на подхода, са били по-наясно с глада си и са по-способни да открият чувството за ситост. В резултат на това това може да помогне за развитието на добри хранителни навици, основани на глада, а не на външни стимули, което ще им е от полза през целия им живот.

Вижте още: 9 странни начина за определяне пола на бебето

Помага им да развият фини двигателни умения

Този подход позволява на бебетата да се упражняват да взимат парчета храна с помощта на палеца и показалеца си и да упражняват координацията око-ръка, което може да им помогне да развият фини двигателни умения. Освен това бебетата, които се хранят сами с твърди храни, може да се научат как да преглъщат и дъвчат по-бързо от бебетата, хранени с лъжица.

Как да го направите безопасно

Уверете се, че бебето ви седи изправено и с лице към вас, докато се храни.

Не оставяйте бебето само по време на хранене.

Позволете на вашето бебе да хване храната и да я вземе в устата си самостоятелно и със собственото си темпо, така че да контролира количеството храна, което приема.

Уверете се, че храните, които му давате, лесно се пасират, когато ги натиснете между устните или пръстите си.

Храната трябва да бъде нарязана в дълга форма, така че бебето да може лесно да я вземе и държи в ръката си.

Избягвайте храни, които са прекалено лепкави, имат кръгла форма или могат лесно да се раздробят на трохи.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Без жената мъжът е просто нелепа шега.

"Цар Плъх"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама