Колко вода трябва да давате на бебето


Колко вода трябва да давате на бебето
Снимка: iStock

Водата е един от основните и съществени елементи в живота на всяко живо същество. Тя е естествен източник на минерали и много други вещества, които са в състояние да осигурят правилното функциониране на тялото. В периода на растеж обаче водата има още по-специално значение.

Кърмачето (до 6 месеца) не се нуждае от вода, защото си я набавя с кърмата.

Когато бебето е на адаптирано мляко, водата е необходима и количествата ѝ ги определя педиатъра, според растежа. Общото правило е водата да не надвишава количеството на млякото.

Прекаляването с вода или неправилно ѝ количество по време на кърмене или при хранене с адаптирано мляко би могло да предизвика различни негативни последици и да се стигне до недохранване, защото стомахчето се пълни с вода. И за това има педиатри, напълно отхвърлящи вода в тази възраст, без оглед на храненето.

След отбиване децата започват да приемат много повече вода от възрастните.

Те имат нужда от вода, равняваща се ежедневно на 10-15% от тегло им (при възрастните това е 4%). Водата е от съществено значение, защото детето ще усети дефицита ѝ с намаляването на кърмата.

Прекаляването с вода може да компрометира растежа, да претовари бъбреците, които не са напълно готови да изхвърлят излишни течности, или да причини недостиг на натрий. Хиперхидратация причинява сънливост, подуване на лицето и твърде ниска телесна температура.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Най-красивият грим за една жена е страстта.

Ив Сен Лоран

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама