Няколко причини да възпитавате детето си, докато е в банята


Няколко причини да възпитавате детето си, докато е в банята
Снимка: iStock

Има няколко грешки, които родителите могат да направят, когато порицават децата си. Според експертите много майки и бащи избират грешно време, а всъщност има идеален момент и среда за тежки разговори и това е по време на къпане. Ето как времето за душ може да се използва доста ползотворно, що се отнася до възпитанието на мъниците.

1. Емоциите от деня вече са под контрол

Детските експерти твърдят, че дисциплинирането на дете, докато е ядосано, е голямо „не“, защото е по-вероятно родителите да крещят или да кажат нещо, което не мислят. Най-добрият вариант е да кажете, че това, което са направили, е грешно и отложите голямата дискусия за времето, когато емоциите са по-хладни и обстановката е по-спокойна, като например под душа.

2. Липсват разсейващи фактори

Както обясни един специалист, къпането включва само едно занимание и няма телевизори, телефони и играчки, които да отклоняват вниманието на детето. Това е идеалната атмосфера за деца на 3 и повече години, особено когато целта е да проведете фокусиран разговор с тях. Просто не позволявайте да мине прекалено много време между инцидента и „разговора в банята“.

Насред водни пръски, мехурчета и играчки родителите могат да се върнат към инцидента, като попитат детето дали си спомня какво се е случило. След това продължете с „Бих искала да поговорим малко повече за това“.

Вижте още: 6 стриктини правила, които децата на Илън Мъск спазват

3. Предлага когнитивни ползи

Ваната е благоприятна среда, която позволява на децата да се потопят в докосването, езика и играта. Усещането за вода върху кожата, плюс успокояващите аромати, може да им помогне да се освободят от стреса. А докосването на родителите може да забави пулса и кръвното им налягане, което ги кара да се отпуснат. Това спокойно състояние ще им позволи да обръщат по-голямо внимание на това, което им казвате.

4. Децата са по-склонни да споделят чувствата си

Част от създаването на безопасно пространство е даването на възможност на вашето малко дете да обясни и сподели своите мисли. Важно е да ги попитате какво са се опитвали да направят или какво са чувствали в този момент. Родителите могат да завършат разговора, като валидират чувствата на детето си и му напомнят да не повтаря подобно поведение.

Експертите предупреждават за прекомерното използване на времето за баня за обработка на емоциите. За да избегнете детето да развие „страх“ от ходене под душа поради постоянните забележки, би било разумно да смесите нещата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама