Ново проучване: Кърмените деца се справят по-добре в училище


Ново проучване: Кърмените деца се справят по-добре в училище
Снимка: iStock/Guliver

Дали децата са били кърмени и колко дълго може да окаже влияние върху техните резултати на тестовете като тийнейджъри в училище, показват нови изследвания, пише CNN.

Вижте още: Как хората, емоционално пренебрегвани като деца, могат да бъдат по-добри родители

Научният докладът, публикуван в списание Archives of Disease in Childhood, проследява около 5000 британски деца от раждането им в началото на 2000-ната година до последната им година в средното училище.

Автор на изследването е д-р Рене Перейра-Елиас, докторант и изследовател в Националното звено по перинатална епидемиология към Оксфордския университет.

Децата са били разделени на групи: такива, които изобщо не са били кърмени, такива, които са кърмени няколко месеца или година и повече. След това изследователите сравняват резултатите на децата на британски тест за общо свидетелство за средно образование, той е като матурите в България и се прави в последните години на средното образование.

Това, което изследователският екип установи, е, че кърмените деца показват много по-високи резултати от тези, които не са били на кърма“, казва д-р Перейра-Елиас.

В сравнение с тези, които никога не са били кърмени, децата, които са били кърмени поне 12 месеца, са имали 39% по-голяма успеваемост в училище на изпитите по математика и GCSE и 25% по-малко шансове да се провалят на изпита по английски.

Вижте още: Учени: Децата родени през ноември са специални

Не всяка майка може да кърми и тези, които не го правят, не трябва да се чувстват зле или виновни, че може да поставят децата си в неравностойно положение“, казва още казва д-р Перейра-Елиас

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама