Правете тези 7 неща, за да имате уверено дете


Правете тези 7 неща, за да имате уверено дете
Снимка: iStock/Guliver

Увереността е един от най-ценните подаръци, които родителят може да даде на детето си. Карл Пикхард, психолог и автор на 15 книги за родители, казва, че липсата на самочувствие ще го спира да опитва нови или предизвикващи го неща, тъй като ще се страхува да не се провали или да разочарова другите. На по-късен етап в живота това може да е причината да няма успешна кариера.

"Враговете на увереността са обезсърчаването и страхът", казва той. Затова като родител вие трябва да окуражавате и подкрепяте детето си, когато то се опитва да разреши трудни задачки.

Ето и още 7 съвета, които да следвате:

1. Оценявайте усилието, независимо дали печели или губи

Когато растете, приключението е по-важно, отколкото самата дестинация. "Затова независимо дали детето ви отбележи победния гол за отбора си, или пропусне да вкара, аплодирайте неговото усилие", съветва Пикхард. То никога не трябва да се чувства зле заради това, че е опитало.

2. Оставете го сами да разрешава проблеми

Ако правите всичко вместо него, то никога няма да развие способностите, от които има нужда, или увереност да разрешава само проблеми.

3. Оставете го да се държи според възрастта си

Не очаквайте детето ви да се държи като възрастен. "Когато то чувства, че единствено, когато действа като възрастен, се справя достатъчно добре, този нереалистичен стандарт може да обезкуражи усилието му. Затова му позволете да се отнася като дете, каквото е. 

4. Давайте им нови предизвикателства

Покажете на детето си, че може да постига малки успехи, които да го доведат до нещо голямо - като карането на колело без помощни колела. "Родителите могат да възпитат увереност, като увеличават отговорностите, които трябва да бъдат изпълнени", обяснява психологът.

5. Никога не критикувайте те тяхното изпълнение

Нищо няма да обезкуражи вашето дете повече, отколкото критикуването на неговите усилия. Да му давате полезна обратна връзка и да правите предположения е добре, но никога не му казвайте, че се справя зле. Ако малчуганът ви се страхува да се провали, защото се притеснява, че ще се ядосате или ще бъдете разочаровани, той никога няма да опитва нови неща.

6. Отнасяйте се към грешките като начин за учене

Ученето от грешките изгражда увереност. Но това се случва само когато вие като родител се отнасяте към провалите като възможност за учене и развиване. Не бъдете прекалено закрилящи. Позволявайте му да се проваля и му помогнете да разбере как може да има по-добър подход следващия път.

7. Не им казвайте, когато се притеснявате за тях

"Родителското безпокойство може често да бъде интерпретирано от детето като знак на ниско самочувствие", казва Пикхард. Когато не показвате, че се притеснявате за него, това му помага да изгради увереност. Все пак вие сте основният му модел за подражание.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама